Omzetgroei bij Danone valt licht tegen, maar de belangrijkste divisie gaat ‘vooruit’
Het herstel bij de verreweg belangrijkste divisie Zuivel (50% van de omzet) zette door. Althans, de omzetdaling was weer kleiner én met een bovengemiddelde autonome omzetstijging (+2,2%). Begrijpelijk is dan ook dat Danone de eerder verhoogde verwachtingen voor heel 2016 herhaalde, met een autonome omzetgroei van 3 tot 5% en autonome operationele margestijging van 50 tot 60 basispunten. Bij een niet veeleisende k/w van 21 herhalen we daarom ons koopadvies.
Lees ook: IBM weet het tij nog niet te keren
De autonome omzetgroei van het Franse voeding- en zuivelbedrijf was in het derde kwartaal met 2,1% lager dan in de twee eerdere kwartalen van 2016, toen respectievelijk 3,5% en 4,1% werd geboekt. (Autonoom wil zeggen zonder bijzondere posten en wisselkoerseffecten). Die 2,1% viel tegen. De lage groei werd vooral veroorzaakt door Europa, met een daling van 2,7%. Die achteruitgang kwam echter mede doordat de registratie van de omzet van babyvoeding wordt gewijzigd. Die wordt deels overgeheveld naar China, met verkoop via gespecialiseerde winkels en e-commerce.
Net als bij Unilever kwam de autonome omzetgroei vooral door prijsverandering (prijsverhogingen en duurdere productmix). De verkochte hoeveelheid producten daalde in het kwartaal met 0,7%. De omzetgroei werd gedragen door volumegroei in de opkomende markten (+2,1%) en hogere prijzen in de opkomende landen en de overige gebieden buiten de Europese Unie. In Europa konden de prijzen niet verhoogd worden. Danone is daar bezig haar merken te revitaliseren om zodoende meer prijsmacht te krijgen.
Het herstel bij de verreweg belangrijkste divisie Zuivel (50% van de omzet) zette door. Althans, de gewone omzet daalde weer minder en de autonome omzet steeg met +2,2% meer dan gemiddeld. Begrijpelijk is dan ook dat Danone de eerder verhoogde verwachtingen voor heel 2016 herhaalde, met een autonome omzetgroei van 3 tot 5% en een autonome operationele margestijging van 50 tot 60 basispunten. Bij een niet veeleisende k/w van 21 herhalen we daarom ons koopadvies.
Lees ook: IBM weet het tij nog niet te keren