MFS adviseert aandelenbezitters over te stappen naar bedrijfsobligaties
Net na de financiële crisis waren beleggers nog sceptisch en stegen de aandelenkoersen trager dan de winsten en kasstroom. Tegelijkertijd waren centrale banken wereldwijd ontevreden met de trage economische groei en lage inflatie, waardoor indirect de aandelenmarkt werd ondersteund met buitengewoon monetair beleid.
Zodoende is de aandelenmarkt lange tijd ondersteund door twee sterke pilaren, namelijk hoge winsten en lage rentes. Een groeiende kasstroom, of het nu gemeten is naar de nettowinst, marges of aandelenrendement, is volgens MFS de ultieme ondersteuning voor aandelenkoersen. Beleggers accepteren prijsvolatiliteit in ruil voor deze cash flows. MFS ziet echter dat de winstgroei en kasstroom afnemen en zodoende als pijler zijn weggevallen. Onder meer dalende grondstofprijzen en een vertragende groei van de wereldeconomie zijn hier debet aan. De bedrijfsomzetten liggen niet langer hoger dan de economische groei, terwijl kostenbesparingen hun plafond hebben bereikt.
Volgens MFS steunt de aandelenmarkt zodoende enkel nog op een wankel fundament, namelijk de liquiditeit van centrale banken. Want wat zou er gebeuren wanneer zij niet langer de huidige stimulerende maatregelen bieden? MFS vreest dat de aandelenmarkt in dat geval niet langer zijn winsten en rendementen zal weten te verbeteren. Euforie drijft vooralsnog niet de aandelenmarkt, maar komt volgens MFS historisch gezien vaak voor in het laatste stadium van de bedrijfscyclus. MFS hoopt dat de fundamentele factoren terugkeren naar een gezond niveau maar zolang daar geen bewijs voor is, is de meest veilige optie voor beleggers om uit de aandelenmarkt te stappen en de aandacht te verleggen naar bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit. Het is niet de meest perfecte beleggingsklasse, maar biedt volgens MFS wel portfoliostabiliteit dankzij een lagere volatiliteit ten opzichte van aandelen en voldoende rendement om de aandacht van beleggers vast te houden.
Lees ook: ‘Wereldwijde politieke onzekerheid houdt Europa in de greep’