Is Verizon geschikt voor een dividendportefeuille voor de lange termijn?
Wie op zoek is naar hoog dividend komt al snel uit bij een aantal bekende sectoren zoals vastgoed, nutsbedrijven, energie en ook telecom. Veel van deze high yield-sectoren doen het in 2016 goed met dubbelcijferige rendementen dankzij de aanhoudende ‘search for yield’ door beleggers. Dat zien we ook bij de (Amerikaanse) telecommarkt waar de twee dominante spelers AT&T en Verizon met koerswinsten van respectievelijk 14,4% en 9,2% het twee keer zo goed doen als de S&P500 (+4%). Per saldo levert dat voor AT&T (beurswaarde $240 mrd) nu een dividendrendement op van 4,9%, terwijl het met een beurswaarde van $206 mrd iets kleinere Verizon goed is voor een yield van 4,6%.
Beide aandelen bleken de voorbije jaren zeer betrouwbare dividendbetalers, maar blinken niet uit qua dividendgroei (+2% in het laatste jaar). Voor de dividendportefeuille is dividendgroei juist essentieel om op lange termijn een zo groot mogelijk totaalrendement te kunnen behalen.
De telecomsector is dan ook interessanter voor beleggers die per direct jaarlijks een hoog inkomen willen realiseren. Daarvoor zijn AT&T, Verizon en in Europa ook Vodafone uitermate geschikt. Hou daarbij wel rekening met een krimpende (wireless) markt, onzekerheid door nieuwe technologische ontwikkelingen en concurrentie, veranderende wetgeving en de zware schuldposities, mede na recente overnames die voor meer diversificatie moeten zorgen. Zo kocht AT&T DirecTV en haalde Verizon content binnen via AOL en eerder dit jaar Yahoo. Analisten rekenen voor Verizon in 2016 op een omzetdaling van 3,3% en voorzien voor volgend jaar een vlakke omzet. De sterke cashflow biedt na de forse jaarlijkse investeringen (in het netwerk) en het betalen van dividend nog ruimte om de schuldenlast te reduceren. Het dividend is veilig en biedt nog ruimte voor verhogingen. Wel zijn de (groei)vooruitzichten matig en blijven er veel onzekerheden.
Lees ook: Wat moet ik doen met mijn aandelen Nokia die ik lang geleden heb gekocht?