ABN Amro ziet valutaproblemen in Scandinavië
Lees ook: Credit Suisse laat Time Warner vallen
De euro staat onder druk terwijl de Noorse en Zweedse kroon met hun eigen problemen worstelen.
De euro kwam vorige week onder druk te staan omdat tijdens de beleidsvergadering van de ECB duidelijk werd dat het terugdraaien van het aankoopprogramma niet op de agenda staat. Een abrupt einde van het aankoopprogramma geldt overigens als onwaarschijnlijk. De euro daalde verder omdat een verlaging van de rating van Portugal door de Canadese kredietbeoordelaar DBRS boven de markt hangt. ABN Amro handhaaft voorlopig haar eindejaarsprognose voor de EUR/USD van 1,10.
Ondertussen zijn deze week twee Scandinavische centrale banken, Norges Bank en de Zweedse Riksbank, aan zet en ABN Amro verwacht dat zij hun beleid voorlopig onveranderd laten. De Noorse kroon is sinds begin augustus met ongeveer 7% gestegen ten opzichte van een mandje valuta’s, wat voor ABN Amro niet als een verrassing komt gezien de stijgende olieprijs en signalen dat de Noorse centrale bank zich opmaakt voor een renteverhoging in 2017. Wel vindt ABN Amro dat de Noorse Kroon iets te ver is doorgeschoten en op korte termijn onder druk kan komen te staan. Maar de verwachting is dat de stijging volgend jaar zal worden voortgezet.
De Zweedse kroon heeft ABN Amro teleurgesteld door de verdere daling over de afgelopen maanden. De economische groei van Zweden was goed maar zwakt nu iets af, terwijl de opwaartse inflatiedruk lijkt te zijn afgenomen. Voor de financiële markten was dit een reden om aan te nemen dat de Riksbank voorlopig een ruim monetair beleid blijft voeren. De daling van de Zweedse kroon zal wel de inflatie wat aanwakkeren via de import. Mocht de binnenlandse prijsdruk verder afnemen dan zal de Riksbank haar huidige beleid voortzetten en de Zweedse kroon onder druk blijven staan. ABN Amro denkt echter dat de Zweedse economie het goed zal blijven doen en dat de inflatie weer zal stijgen, waardoor de Riksbank eerder dan verwacht beleidsaanpassingen zal aankondigen. ABN Amro denkt dat dit zal leiden tot een sterkere Zweedse kroon.
Lees ook: Credit Suisse laat Time Warner vallen