Autonome omzet Wolters Kluwer vertraagt
Bij een koers-winstverhouding van ruim 16 wordt Wolters Kluwer stevig gewaardeerd, vooral gezien de groeivertraging en beperkte margeverbetering. Wij volstaan met een houdadvies.
De koers van Wolters Kluwer is woensdagochtend 2 november flink onderuit gegaan, voornamelijk door de gerapporteerde vertraging in de autonome omzetontwikkeling. Lag de autonome groei over de eerste zes maanden nog op 3%, over de eerste negen maanden is dat nog maar 2%. Dat impliceert dat het derde kwartaal nauwelijks groei heeft laten zien. Ook tegenvallend is dat van de onderliggende operationele margeverbetering van zestig basispunten over de eerste jaarhelft na negen maanden nog maar twintig punten over is. Deze teruggang is opvallend omdat de reorganisatielasten dit jaar uitkomen op €15-25 mln, tegen €46 mln over 2015. De groeivertraging betreft de onderdelen Governance, Risk & Compliance en Legal & Regulatory. Health en Tax & Accounting wisten de groei wel vast te houden. Gunstig is wel dat de autonome groei bij de terugkerende (‘recurring’) omzet op 4% is gebleven. De recurring omzet is goed voor 78% van het totaal. Geografisch zien we dat Europa zich positief is blijven ontwikkelen, maar dat de Verenigde Staten en Azië minder uitbundig waren in het derde kwartaal. Ondanks de groeivertraging houdt Wolters Kluwer wel vast aan de doelstellingen voor geheel 2016. Dat impliceert een groei van de winst per aandeel met circa 5%, bij constante valutakoersen, en een ebita-marge van 21,5-22,0% (2015: 21,4%).
Bij een k/w van ruim 16 wordt het aandeel Wolters Kluwer stevig gewaardeerd, vooral gezien de groeivertraging en beperkte margeverbetering. Wij volstaan met een houdadvies.