Kapitaalmarktrente zet opmars voort
Aan de rentestijging liggen meerdere factoren ten grondslag. Zo lijkt allereerst de wereldeconomie weer aan te trekken na een vrij zwakke periode. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de beter dan verwachte inkoopmanagersindex (PMI) in oktober voor de industrie in de Verenigde Staten, de eurozone, Japan en China. Het sentiment onder inkoopmanagers verbetert in al deze belangrijke economische landen en regio’s. Op basis van de recente PMI’s schatten analisten van JP Morgan dat de mondiale industrie met 3,3% op jaarbasis groeit. Dat is een duidelijke versnelling vergeleken met het verwachte groeitempo van 2% in het derde kwartaal en 1% in de eerste jaarhelft. Vrijdag bleek ook dat de Amerikaanse economie in het afgelopen kwartaal met 2,9% is gegroeid, duidelijk beter dan de verwachting van 2,6% en het magere plusje van 1,4% in het tweede kwartaal. Omdat de arbeidsmarkt goed blijft draaien en ook de inflatie langzaamaan lijkt aan te trekken, kan de Amerikaanse centrale bank er in feite niet meer omheen om de rente te verhogen. Dat zal deze week nog niet gebeuren, maar waarschijnlijk wel in december.
Een andere reden voor de stijging van de kapitaalmarktrente is de toenemende kans dat de Europese Centrale Bank het obligatie-opkoopprogramma vroegtijdig zal afbouwen, nu ook de economie in de eurozone aan de beterende hand is. Daardoor worden beleggers zich ook weer bewust van de hogere risico’s van de mediterrane landen in de eurozone, die nog steeds kampen met structurele problemen en hoge schulden. Daar komt bij dat het referendum over constitutionele hervormingen begin december in Italië voor onzekerheid zorgt. Een negatieve uitslag zal waarschijnlijk leiden tot een val van het Italiaanse kabinet.
Lees ook: Valutamarkt alleen in beweging bij zege Trump
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.