Lokale en mondiale factoren beroeren olieprijs
De tijdelijke sluiting van de Colonial-pijplijn vorig weekend na een grote explosie in de buurt van de plaats Birmingham in Alabama had voornamelijk gevolgen voor de benzineprijs in de VS. Die schoot even met 8% omhoog, aangezien een tekort dreigde te ontstaan bij de bevoorrading van lokale tankstations. Aan de andere kant kwam de prijs van ruwe olie aan de Golf van Mexico juist lokaal onder druk te staan. Raffinagebedrijven konden het verwerkte product niet langer afvoeren richting de Amerikaanse oostkust.
Het effect van de explosie is echter voornamelijk tijdelijk en lokaal, terwijl de plannen van de OPEC een wereldwijde en meer structurele impact kunnen hebben. De organisatie heeft enkele weken geleden de afspraak gemaakt om de olieproductie te beperken tot 32,5 miljoen vaten per dag. Onduidelijk is in welke mate afzonderlijke landen de oliekraan dichtdraaien; ook moeten andere olieproducenten zoals Rusland, Brazilië en Mexico ervan worden overtuigd de productie niet verder op te voeren. Een overleg van 18 uur leverde slechts een akkoord op dat er een nieuwe bijeenkomst wordt belegd in de aanloop naar de officiële OPEC-top eind november. Het vruchteloze overleg voedt speculaties dat het een stuk lastiger wordt om bindende afspraken te maken dan waar handelaren oorspronkelijk vanuit gingen.
Een andere factor die de olieprijs onder druk zet zijn signalen dat de olieproductie op het Amerikaanse vasteland zich voorzichtig herstelt. Die was gedaald van ruim 9,6 miljoen vaten per dag begin juli 2015 tot 8,4 miljoen een jaar later. De afgelopen weken is dat niveau langzaam omhoog gekropen naar iets meer dan 8,5 miljoen vaten. Het gebrek aan daadkrachtig handelen binnen de OPEC en de heel voorzichtige opleving van de productie in de VS vormen aanleiding om de op 18 oktober geopende positie in de ETFS 1x daily short Oil ETF (ISIN: JE00B78DPL57) voorlopig vast te houden.
Een andere grondstof die de aandacht trok was bevroren sinaasappelsap, waarvan de prijs na een rally van bijna 50% sinds eind 2015 het hoogste niveau bereikte in meer dan vier jaar. Door orkaan Matthews en fruitziekte Citrus Greening is de oogstopbrengst in Florida gedaald van 242 miljoen dozen tien jaar geleden tot minder dan 82 miljoen dit jaar. Het ontbreken van ETF’s op deze grondstof maakt het echter lastig om op een vererging van die krapte in te spelen.
Lees ook: Column: Koude kermis
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.