HSBC maakt indruk
HSBC heeft operationeel een goed kwartaal achter de rug en neemt strategisch de juiste stappen. Hoewel de blootstelling aan verschillende risicosegmenten nog groot is, is het dividendrendement hiervoor een correcte vergoeding. Het koopadvies blijft van kracht.
Bij HSBC gaat achter de forse winstdaling in het derde kwartaal een mooie operationele verbetering schuil. De Britse bank maakte op maandagmorgen 7 november bekend dat de winst voor belastingen met 86% is gedaald naar $843 mln. Die terugval wordt veroorzaakt door een boekverlies van £1,4 mrd ($1,8 mrd) op de verkoop van de Braziliaanse divisie en door tegenwind aan het valutafront. Als eenmalige factoren buiten beschouwing blijven, zou deze winst juist met 7% zijn toegenomen tot $5,6 mrd. Die toename wordt voor een deel verklaard doordat de inkomsten in het derde kwartaal met 2% zijn gegroeid naar $12,8 mrd. Daarnaast slaagde HSBC erin om de kosten met 4% te verlagen naar $7,2 mrd. De scherpe focus van topman Stuart Gulliver ligt op het verlagen van de kostenbasis en het afstoten van activiteiten in gebieden waar de bank onvoldoende schaalvoordelen heeft en relatief weinig groeikansen ziet. De verkoop van bedrijfsonderdelen helpt bovendien bij het verlagen van de omvang van de risicogewogen activa, een van de andere speerpunten in de concernstrategie. Dit bedrag is sinds eind 2015 gedaald van $1103 mrd naar $904,1 mrd. Hiermee tracht Gulliver het risicokarakter van HSBC te verlagen en het winstpotentieel zoveel mogelijk intact te houden.
Brexit
Voorlopig is de bank echter nog behoorlijk gevoelig voor een omslag in het economisch klimaat. HSBC heeft bijvoorbeeld een blootstelling van bijna $50 mrd aan energie- en mijnbouwbedrijven (circa de helft via high yield-obligaties) die geconfronteerd zijn met scherp gedaalde grondstofprijzen. Een ander risico is de wijze waarop de Brexit doorwerkt in de Britse economie. Gulliver waarschuwde al dat signalen van een sterk stijgende inflatie een voorbode zijn dat 2017 een lastig jaar wordt voor retail-banking op de thuismarkt. De onderneming heeft in het Verre Oosten een tweede thuismarkt. De economische groei hier ligt relatief hoog, maar dat geldt met name in China in nog sterkere mate voor de schuldgroei. HSBC heeft in dat land leningen uitstaan van in totaal $146 mrd, waarmee het een kleine speler is (0,2% marktaandeel). De afschrijvingen op slechte leningen liggen vooralsnog laag (circa $100 mln sinds eind 2015) en de leningenportefeuille is breed gespreid. Uiteraard zal een snelle groeivertraging in China doorwerken in de kapitaalbuffer. HSBC zag de common equity tier 1 ratio in het afgelopen kwartaal nog opveren van 12,1% naar 13,9%. Die verbetering voedt het vertrouwen van beleggers dat het concern het dividendbeleid voorlopig zal handhaven. Het dividendrendement van ruim 5% is een van de meest aantrekkelijke eigenschappen van het aandeel.
Lees ook: HSBC heeft potentie
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.