Ahold presteert minder dan verwacht
rg t nkng e se de s n fn ad j l e dnae n eedh et wn 4 ovrr aeelbr was s iea eo o n i jg ,eao%ke ie vio3eaeiee.ab ia.l1v w a srlet ek esr Di/n jj d e t dn l z 7e n aeldl d Bliwi bunke ocenlp e;esejv ive
Ahold presenteerde voor het eerst echt als Ahold Delhaize kwartaalcijfers. Die vielen ons licht tegen. Indien wordt gekeken naar de vergelijkbare omzet, dus naar de omzet van dezelfde winkels, dan was er bijna overal sprake van een afgenomen stijging vergeleken met hetzelfde kwartaal van 2015. Dit gold voor de Verenigde Staten, Nederland en België, samen goed voor circa 90% van de omzet van Ahold Delhaize. Alleen in Oost- en Midden-Europa was sprake van een hogere vergelijkbare omzetgroei, vooral door Roemenië en Griekenland. Er was dus wel sprake van een plus.
Als we kijken naar de autonome operationele marge (dus zonder effecten van bijzondere gebeurtenissen of wisselkoersveranderingen), dan is het beeld iets gunstiger. Dit komt omdat naast Oost- en Midden-Europa ook België een hoger marge opleverde. De arbeidskosten waren er lager. Maar in de VS en Nederland, goed voor ruim 80% van de omzet, daalde de marge. Vooral in de VS, met 62% van de omzet, is dit pijnlijk. De prijsconcurrentie is daar toegenomen en dat speelt ook voor de toekomst. Per saldo bleef de marge met 3,5% echter wel stabiel. Ahold Delhaize meldde voorts dat de pro forma nettokwartaalwinst van de voortgezette activiteiten, een maatstaf om te vergelijken met een jaar geleden, afnam van €296 mln naar €264 mln.
De kwartaalcijfers vielen ook de analisten en beleggers tegen; de aandelenkoers daalde er 3% op. Bij een niet zeer veeleisende k/w van 17,4 blijven wij wel bij ons houdadvies.
Lees ook: Kansen te over voor fusiebedrijf Ahold Delhaize
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.