Lezersvraag: Hoe beleg ik in Delta Lloyd perpetuals?
Lees ook: Lezersvraag: Welke tijdshorizon is bij Technische Analyse het best?
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.
De obligatiemarkten zijn voor kleinere beleggers steeds lastiger toegankelijk. Vaak wordt een hoge minimale inleg vereist, bijvoorbeeld bij perpetuals (eeuwigdurende obligaties) zoals de 4,375%- of 9%-leningen van Delta Lloyd. De zogeheten CoCo’s (obligaties, met doorgaans hoge coupon, die kunnen worden omgezet naar aandelen als de solvabiliteit van de onderneming onder bepaalde ondergrenzen gezakt) zijn voor particulieren bijna helemaal niet te koop, vanwege het risicovolle karakter van deze leningen. De AFM heeft diverse malen gewaarschuwd dat perpetuals geen veilige obligaties zijn, maar minimaal het risico hebben van aandelen. CoCo’s worden door de AFM ronduit ‘niet geschikt voor particuliere beleggers’ genoemd. Brokers en vermogensbeheerders willen – uit angst voor claims – deze instrumenten dan ook in toenemende mate niet meer kopen voor particuliere beleggers.
Het is overigens ook niet aan te raden om een of enkele van dergelijke leningen te kopen. Alle obligaties hebben namelijk een asymmetrisch risico: u kunt bij faillissement de hele inleg verliezen, maar de maximale koerswinst is de nominale waarde van de obligaties, tenminste als de uitgever de obligatie niet eerder tegen een eventueel nog lagere marktwaarde zou terugkopen. Spreiding is daarom bij obligaties van groot belang. Om voldoende spreiding aan te brengen gaat de wetenschap ervan uit dat er minimaal vijftien verschillende soorten aandelen moeten worden gekocht; bij obligaties gaat men er vanuit dat een verstandige belegger er minstens dertig tot veertig moet hebben. Derhalve ligt een beleggingsfonds hier het meest voor de hand.
Perpetuals en CoCo’s worden vooral door banken uitgegeven. Voor zover ons bekend is, zijn er geen beleggingsfondsen of ETF’s die puur in perpetuals beleggen. Banken vinden dit leningensegment ook minder aantrekkelijk. De mogelijkheid om met perpetuals het kernkapitaal (tier 1) van de bank te versterken wordt door regels steeds meer beperkt. Daarom geven banken liever CoCo’s uit. Een goed beleggingsfonds dat in diverse schuldtitels van banken belegt, is het Robeco Financials Institutions bonds. Maar ook dit fonds zal – ondanks het mooie trackrecord (meer dan 8% per jaar, sinds juni 2011) en de prima spreiding – niet overal toegankelijk zijn voor particuliere beleggers, omdat het fonds ook mag beleggen in CoCo’s. De huidige allocatie naar CoCo’s is overigens met ruim 10% bescheiden, in onze ogen alleszins acceptabel, ook voor particuliere beleggers.
Lees ook: Lezersvraag: Welke tijdshorizon is bij Technische Analyse het best?
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.