Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Advies Freek Tewes, 28 nov 2016 10:15

Caterpillar leeft boven zijn stand

0 0 Leestijd ongeveer

Op basis van de k/w is Caterpillar absurd hoog gewaardeerd. Dit geldt niet alleen bij een vergelijking met het gemiddelde van de peers, maar ook vanuit een historisch perspectief. Wij verwachten dat Caterpillar in 2017 te maken krijgt met een licht lagere omzet en een iets hogere winst door verdere kostenbesparingen. Wij herhalen ons verkoopadvies.

Caterpillar heeft ook in het derde kwartaal weer een omzet- en winstdaling moeten rapporteren. Opnieuw werd een omzetwaarschuwing afgegeven en ook volgend jaar valt een groei van omzet en winst ver te zoeken. De waardering is bijna op recordhoogte. 

Caterpillar is de afgelopen jaren vaak de brenger van slecht nieuws geweest. Het afgelopen derde kwartaal was dit niet anders. Beleggers klampten zich recentelijk vast aan de uitspraken van Trump dat hij veel in infrastructurele werken wil gaan investeren. Dat moet dan nog wel gebeuren en zelfs dan zal er nog een tijd overheen gaan voordat Caterpillar dat in zijn resultaten gaat merken.

Weer een omzetwaarschuwing
De omzet in het derde kwartaal daalde met 11% op jaarbasis tot $9,16 mrd. De winst per aandeel (excl. herstructureringskosten) kwam uit op $0,85 (consensus 0,76) tegen $1,05 vorig jaar. Caterpillar ondervindt veel last van een aanhoudend zwakke economie in een groot deel van de wereld. Een van de weinige lichtpuntjes is China, waar zowel de markt als de marktpositie van Caterpillar is verbeterd. Dat dit niet genoeg is, bleek wel uit het feit dat het bedrijf voor de tweede keer met een omzetwaarschuwing moest komen. De schatting van de herstructureringskosten werd naar boven bijgesteld. Caterpillar verwacht nu een jaaromzet van $39 mrd, tegen $40-40,5 mrd eerder. De winst per aandeel (exclusief herstructureringskosten) zal volgens de directie uitkomen op $3,25. Eerder werd een winst per aandeel van $3,55 verwacht.

Slechte vooruitzichten voor 2017
Tegelijk met de kwartaalcijfers en de naar beneden bijgestelde omzet- en winstverwachting gaf Caterpillar ook alvast zijn verwachtingen voor 2017. De omzet zal volgend jaar nagenoeg gelijk zijn aan die van dit jaar. Vooral de eerste jaarhelft wordt lastig. Caterpillar gaat uit van een wereldwijde economische groei die in de buurt ligt van 2,5% en van stabiele prijzen van de voor Caterpillar relevante grondstoffen. Gezien de onzekerheid rond de economische groei, zouden deze toch al karige vooruitzichten nog wel eens te hoog gegrepen kunnen zijn. Wij gaan voor Caterpillar uit van een winst per aandeel dit jaar van $3,34 en van $3,40 voor 2017. Dat betekent dat de k/w voor dit jaar op 27,4 staat en volgend jaar op 25,8 uitkomt. Op zich al een heel hoge waardering, maar absurd hoog voor een bedrijf dat volgend jaar geeneens groei laat zien .

Infrastructuurplan Trump
Trump wil $10 bn aan infrastructurele projecten gaan uitgeven in tien jaar tijd. Toen bekend werd dat de Republikein de nieuwe president wordt, schoot de koers van Caterpillar bijna 8% omhoog. Daarmee is de toch al veel te hoge waardering nog meer onrealistisch geworden. De $1000 mrd die Trump gedurende tien jaar jaarlijks wil uitgeven, komt overeen met 0,5% van het bnp. Er zitten wel haken en ogen aan het plan, dat gefinancierd moet worden met leningen. Als de rente substantieel gaat oplopen, kan het plan wel eens op de tocht komen te staan. De rente is inmiddels al wat aan het stijgen en een renteverhoging door de Fed wordt alom op korte termijn verwacht. Daarnaast wordt het plan in grote mate gefinancierd met private middelen. Veel Democraten zouden liever zien dat meer overheidsgeld wordt ingezet. Dan is er nog de vraag hoe operationeel uitvoerbaar de plannen zijn. Bouwbedrijven hebben al verschillende malen de lonen verhoogd en bieden daarnaast ook nog bonussen aan. Desondanks kunnen zij door de krappe arbeidsmarkt niet genoeg personeel werven. Tot slot zal het nog een tijd duren voordat de plannen worden goedgekeurd en de opbrengsten in de winst- en verliesrekening van bedrijven als Caterpillar terecht komen.

Sombere geluiden concurrentie
Deelconcurrent Deere heeft dit jaar al tweemaal een winstwaarschuwing afgegeven. Bij de halfjaarcijfers werden dubbel zoveel kostenbesparingen aan gekondigd dan eerder. Wel werd de omzetverwachting wat naar boven bijgesteld. Ook Deere heeft dus te maken met moeilijke marktomstandigheden, terwijl de markten die voor Deere relevant zijn een minder negatief beeld geven dan die voor Caterpillar relevant zijn. Vorige week maakte Deere de jaarcijfers bekend (boekjaar eindigt eind oktober). De winst daalde van ruim $1,9 mrd naar $1,5 mrd bij een 8% lagere omzet. Voor 2017 wordt een lagere winst van $1,4 mrd verwacht bij een 1% lagere omzet. Net als Caterpillar heeft ook Deere last van uitgestelde bestellingen. Kranenbouwer Manitowoc kwam in september eveneens met een winstwaarschuwing voor het derde kwartaal. In november gaf Manitowoc aan dat het uitgaat van een 25-30% lagere omzet in het vierde kwartaal. In het derde kwartaal viel de omzet ook al met 20% terug. Motorenfabrikant Cummins maakte over het derde kwartaal een omzetdaling van 12% bekend bij een 24% lagere nettowinst. Bij de halfjaarcijfers had het bedrijf al een omzetwaarschuwing gegeven. In plaats van de eerder verwachte omzetdaling van 5-9%, wordt nu gerekend op een daling van 8-10%. De lage wereldwijde economische groei en de hoge voorraden bij afnemers werden als voornaamste redenen genoemd.

Conclusie
We hebben in de onderstaande tabel enige waarderingsmaatstaven voor Caterpillar en (deel)concurrenten (de ‘peers’) weergegeven. Op basis van de k/w is Caterpillar absurd hoog gewaardeerd. Dit geldt niet alleen bij een vergelijking met het gemiddelde van de peers, maar ook vanuit historisch perspectief. Op basis van ev/ebitda worden de aandelen gewaardeerd in lijn met het gemiddelde van de peergroup. Alleen op basis van het dividendrendement onderscheidt Caterpillar zich positief. Het bedrijf heeft ook een goed trackrecord op dit gebied en wij verwachten dat het er alles aan zal doen om het dividend minstens constant te houden. Dat rechtvaardigt echter geenszins een dergelijke hoge waardering gezien de negatieve vooruitzichten. Wij verwachten dat Caterpillar in 2017 te maken krijgt met een licht lagere omzet en een iets hogere winst door verdere kostenbesparingen. Wij herhalen ons verkoopadvies.

Lees ook: Caterpillar pakt door


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ