Aardgas bezig met flinke opmars
Op de grondstofmarkten waren alle ogen de afgelopen dagen gericht op Wenen, waar de OPEC vanmiddag bekendmaakte dat de gezamenlijke productie verlaagd wordt tot 32,5 miljoen vaten per dag (nu: circa 34 miljoen).
Bovendien beperken Rusland en andere landen hun productie met 0,6 miljoen vaten per dag. De prijs van een vat Brent-olie steeg na het nieuws met ruim 8% naar $50,14. Gisteren had Goldman Sachs aan de hand van recente prijsschommelingen nog becijferd dat de markt een kans van 30% inprijsde dat er daadwerkelijk een akkoord werd bereikt. De prijs kan in de eerste helft van volgend jaar schommelen rondom $55 per vat, terwijl dat bij het uitblijven van een akkoord $45 was geweest.
In de schaduw van de grillen van de olieprijs is aardgas de afgelopen dagen aan een flinke opmars bezig. De spotprijs veerde op van $2,08 op vrijdag 11 november tot $2,81 begin deze week. Die opleving wordt veroorzaakt doordat handelaren positie kiezen voor een mogelijk strenge winter. Vorige week namen de voorraden met 147,5 miljoen m³ af, terwijl de afgelopen jaren juist nog sprake was van een toename met circa 1,5 miljard m³. De ingezette daling zet gebruikelijk door tot eind maart of begin april. Het afgelopen jaar bleef de terugval als gevolg van een relatief zeer warme winter beperkt. Een gevolg was dat de aardgasprijs daalde van $2,11 eind november tot $1,49 in de eerste week van maart. Tegenover die daling van bijna 30% staat een rally van meer dan 100% in de koude wintermaanden van 2013/2014. Positie kiezen op de aardgasmarkt is nu dan ook voornamelijk speculeren op de winterse omstandigheden in de Verenigde Staten, aangezien de belangrijkste aardgasprijs (Henry Hub) tot stand komt op de grondstofbeurs van New York. Voor de langere termijn tekent zich geleidelijk aan een omslag af op deze markt. Tussen de zomer van 2010 en begin 2015 nam de aardgasproductie op het Amerikaanse vasteland met bijna 30% toe. De prijs daalde met ruim 50% omdat de consumptie veel minder snel steeg. Inmiddels worden er steeds meer fabrieken en energiecentrales opgeleverd die gebouwd zijn om te profiteren van de lage aardgasprijs. De uitvoer naar Mexico is sinds begin 2010 verviervoudigd en via nieuwe LNG-terminals wordt vloeibaar gas nu ook naar andere landen verscheept. De productie is in bijna twee jaar echter nauwelijks meer toegenomen. Beleggers die niet bang zijn voor een milde winter kunnen al positie kiezen via het US 12 Month Natural Gas Fund (UNL) of het United States Gas Fund (UNG).
Lees ook: Inflatie eurozone blijft laag
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.