Meeste aandacht in obligatiemarkt ligt toch bij Italië
De afgelopen week kwamen de rentetarieven van de tienjaarsschuld in de meeste ontwikkelde landen tot rust. De stijging van het Amerikaanse tarief stopte.
Dat gebeurde ook in het VK, waar de regering aankondigde de staatsschuld te gaan verhogen in een poging een mogelijke recessie door een Brexit te voorkomen. Een hogere vraag van de kant van de Britse staat leidt in principe tot koersdaling van de staatsschuld en daarmee tot rentestijging. Dat gebeurde ook wel, maar door de algehele rentedaling bleef de reactie van rentestijging slechts kort gehandhaafd. Maandag bracht zelfs een forse daling van de Britse tienjaarsrente.
De Duitse tienjaarsrente vertoonde het Britse beeld en daalde maandag stevig. Dat was te verwachten. De impuls tot rentestijging kwam uit de VS en eindigde woensdag 23 november. Omdat de andere factoren die het renteniveau bepalen – zoals debiteurenstatus, inflatie en ECB-beleid – zich in Europa niet hebben gewijzigd, zijn de financiële markten zich nu weer aan het bezinnen en kan het renteniveau hier weer gaan dalen. De Nederlandse tienjaarsrente bewoog andermaal bijna een-op-een met de Duitse mee. Daar had de aankondiging van de Nederlandse staat dat door belastingmeevallers de staatsschuld verder kan worden verlaagd, geen zichtbare invloed op.
Meest opvallend, naast Italië, is momenteel de ontwikkeling van de Griekse tienjaarsrente. Die is sinds eind oktober gedaald van 8,25% naar 6,8%. De financiële markten zijn tevreden over de ontwikkelingen in Griekenland. Dat is wellicht wat vroeg, want volgens onze informatie begint de carrousel van beoordeling van het beleid en steunverlening binnenkort weer.
Griekenland wordt nu natuurlijk wel in de schaduw gezet door Italië. De markten beginnen zich steeds ongeruster te maken over dit land. De tienjaarsrente van de Italiaanse staatsschuld bleef deze week bijna stabiel en daalde dus niet wezenlijk, zoals de Duitse. De vraag die de markten zich steeds meer gaan stellen is wat er gebeurt met de om steun verlegen Italiaanse banken. Als Matteo Renzi zijn ‘ja’ krijgt bij het referendum, zal het vertrouwen van de markten groter zijn en daarmee de kans op bankondersteuning evenzeer. Het referendum is op zondag 4 december.
Lees ook: Assetallocatie Nederland: AEX doet een stapje terug
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.