Trump is geen Reagan
De financiële markten hebben de afgelopen weken een opvallend consistent beeld laten zien. De lange rente in de VS loopt al enige tijd op, net als de inflatieverwachtingen. Daardoor stijgt de dollar ten opzichte van de andere belangrijke valuta’s. Op sectorniveau blonken recent vooral financials, infrastructuur en verschillende andere meer cyclische sectoren en grondstoffen uit. Staatsobligaties, defensieve aandelen en ook goud behoorden tot de verliezers. Deze marktbewegingen wijzen allemaal in dezelfde richting: beleggers verwachten meer groei, meer inflatie en betere bedrijfswinsten in de Verenigde Staten als gevolg van de verkiezing van Donald Trump.
Ook veel beleggingsstrategen zien het beleid van Donald Trump met vertrouwen tegemoet. Een recent rapport van Citi is daar een fraaie illustratie van. De broker is buitengewoon enthousiast over de belastingverlagingen die de nieuwe Amerikaanse president zou willen doorvoeren, zowel voor gezinnen als bedrijven. Ook ziet Citi mogelijkheden tot het repatriëren van winsten van Amerikaanse bedrijven die nu nog om belastingtechnische redenen buiten de VS zijn ‘geparkeerd’. Daarnaast noemt Citi de aangekondigde investeringen in infrastructuur een stimulans voor de Amerikaanse economie. Tegelijkertijd verwacht de broker dat de Amerikaanse centrale bank de rente niet alleen in december maar ook de komende drie jaar – twee keer per jaar – zal verhogen. De combinatie van een expansief begrotingsbeleid en een verkrappend monetair beleid roept bij Citi herinneringen op aan het presidentschap van Ronald Reagan in de jaren tachtig. Dat zijn buitengewoon aangename herinneringen, want onder Reagan startte de grootste bullmarkt ooit in Amerikaanse aandelen.
Dreigend protectionisme
David Rosenberg, gewaardeerd strateeg bij vermogensbeheerder Gluskin Sheff, is aanmerkelijk minder enthousiast over de nieuwe president. Rosenberg verwacht dat de Republikeinse partij in het Huis van Afgevaardigden slechts de helft van de door Trump aangekondigde belastingverlagingen zal goedkeuren. Bovendien gaat het grootste deel van de belastingverlagingen voor gezinnen naar de hoogste inkomensgroep. Maar dat is juist niet de groep die de belastingverlagingen nodig heeft en die daarom eerder zal sparen dan uitgeven. Ook is Rosenberg niet onder de indruk van de aangekondigde investeringen in infrastructuur. Er worden bedragen genoemd van $1 bln maar volgens de strateeg zal de Amerikaanse overheid daar hooguit $140 mrd aan bijdragen. Trump heeft bovendien veel minder ruimte om een zeer expansief begrotingsbeleid te voeren. Toen Reagan aantrad was de verhouding tussen staatsschuld en bbp in de VS zo’n 30%. Nu ligt die verhouding op 77%. Bovendien lijkt Trump in tegenstelling tot Reagan aan te sturen op verschillende protectionistische maatregelen en dat is een negatieve factor voor de economische groei.
De stijgende inflatie is bovendien niet noodzakelijkerwijs een teken van een aantrekkende groei, stelt Albert Edwards, de dwarse strateeg van Société Générale. Edwards verwacht dat de inflatie in de Verenigde Staten nog verder stijgt. Maar een stijgende inflatie doet zich opvallend vaak aan de vooravond van en tijdens een recessie voor. Dat is mede het gevolg van sterk stijgende loonkosten, die echter de winstmarges van bedrijven aantasten. Volgens Edwards is een omslag in de winstcyclus van bedrijven een van de beste indicatoren van een aanstaande recessie.
De recente ‘Trump-hausse’ zal zich volgens Rosenberg niet tot een Reagan-achtige bullmarkt ontwikkelen. Dat lijkt ons een juiste inschatting. Onze favoriete waarderingsmaatstaf voor de aandelenmarkt is de zogeheten Shiller k/w. Dit is een speciale variant van de gewone koers-winstverhouding, waarbij de koers van een index niet wordt afgezet tegen de winst van één jaar maar tegen de gemiddelde winst per aandeel over perioden van tien jaar. Begin jaren tachtig stond de Shiller k/w voor de S&P500-index onder de 9. Nu bedraagt deze waarderingsmaatstaf bijna 27. Van bubbelvorming op de Amerikaanse beurs is nog geen sprake, maar een echte bullmarkt, zoals die zich in de jaren tachtig ontwikkelde, start altijd vanaf een lage en niet vanaf een hoge waardering. <
Lees ook: De robots hebben het gedaan
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.