Bewogen jaar voor Dividend Aristocrats
Aandelen uit de meer cyclische sectoren industrials, materials en energy blinken eindelijk weer eens uit in 2016, aangevoerd door staalbedrijf Nucor. Achterblijvers zijn de sectoren consumer staples en healthcare, die het op langere termijn wel veel beter doen.
De Amerikaanse Dividend Aristocrats – fondsen die hun dividend al minimaal 25 jaar op rij hebben verhoogd – liggen er eind november totaal anders bij dan aan het begin van het jaar. De verschuivingen op sectorniveau zijn in 2016 dan ook extreem geweest, met de rentestand en de Amerikaanse presidentsverkiezingen als belangrijkste drijfveren. Het jaar begon erg goed voor hoogrenderende beleggingen dankzij de lage rentestand en de extreme zoektocht naar ‘yield’ van beleggers. Dat leverde in de Verenigde Staten grote uitblinkers in hoogdividendsectoren als telecom, nutsbedrijven en vastgoed. Zo bestond de top-10 van grootste stijgers onder de Amerikaanse Dividend Aristocrats vooral uit hoogrenderende aandelen waaronder nutsbedrijf Consolidated Edison en telecomgigant AT&T met koerswinsten van 20%.
Inmiddels zijn beide aandelen, in lijn met de oplopende rente, weer ver teruggevallen, daarbij niet geholpen door de verkiezing van Trump. Behalve de healthcare sector, die het hele jaar al onder druk ligt vanwege grote onzekerheid in verband met de groeiende weerstand tegen prijsverhogingen, moesten vooral de voorheen uitblinkende consumer staples-aandelen het de laatste weken ontgelden. Zo verliest Hormel Foods – vorig jaar nog de grote stijger onder de Dividend Aristocrats met een koerswinst van 52% – dit jaar ruim 10% en behoren ook consumentenaandelen als Kimberly-Clark en Clorox tot de grootste dalers met dubbelcijferige verliezen. Afgezien van zwakke onderliggende groeicijfers speelt ook hier de uitverkiezing van Trump een grote rol, gezien het doorgaans aanzienlijke deel van de omzet dat door deze bedrijven buiten de VS wordt gerealiseerd en vooral ook geproduceerd. Daarbij zal de enorme stijging van de dollar een duidelijk negatief op het resultaat hebben. Dat laatste geldt zeker ook voor Procter & Gamble en Colgate-Palmolive, twee van de in totaal twaalf Dividend Aristocrats die zijn opgenomen in de dividendportefeuille. Zo realiseert Colgate ruim 74% van zijn omzet buiten de Verenigde Staten, waardoor het negatieve wisselkoerseffect hard aankomt. Niet voor niets daalde het aandeel, dat in september nog een hoogste koers ooit van ruim $75 aantikte, in sneltreinvaart naar het huidige niveau van $65.
Industrials en grondstoffen
Tegenover een ronduit zwakke performance dit jaar van healthcare- en consumentenaandelen staan forse koerswinsten voor de sectoren financials, industrie en grondstoffengerelateerde beleggingen. De aanstaande Amerikaanse president Trump maakte zich tijdens zijn campagne hard voor forse investeringen in de Amerikaanse infrastructuur zoals wegen, bruggen en luchthavens. In de weken na de verkiezingsuitslag waren er grote koersuitslagen voor aandelen die normaal gesproken het meest zullen profiteren van toenemende investeringen in de Amerikaanse infrastructuur. Daarbij was vooral de sector industrials – waaronder overigens ook defensie-aandelen vallen – een grote uitblinker, samen met een flink aantal aan grondstoffen gerelateerde (olie, kolen) aandelen. Ook andere aandelen uit (met name) de sector industrials liepen de voorbije weken hard op met daarbij ook een belangrijke rol voor de transportsector, die uiteindelijk meer grondstoffen en bouwmaterialen zal gaan vervoeren en daarnaast gezien het hoge belastingpercentage dat betaald wordt relatief het meest zullen profiteren van de door Trump beloofde belastingverlagingen en minder strenge regelgeving.
Grote uitschieter onder de Dividend Aristocrats is dit jaar staalproducent Nucor met een koerswinst van bijna 50%, volgend op een forse koersdaling de laatste twee jaar. Nucor, dat nagenoeg al zijn productiefaciliteiten in de Verenigde Staten en Canada heeft staan, profiteert dubbel van het Trump-effect met enerzijds de voorziene infrastructuurinvesteringen en anderzijds te verwachten (extra) maatregelen tegen het dumpen van goedkoop importstaal. Andere grote uitschieters zijn in dat kader dan ook Illinois Tool Works, dat onder meer gereedschap voor de bouwsector levert, Cintas (werkuniformen), de oliemajors Chevron en Exxon alsmede Sysco (foodservice, waaronder bevoorrading van bedrijfskantines). Tot slot profiteren de vele financials als verzekeraars Aflac en Cincinnati Financial van de oplopende rente en de verwachte minder strenge regulering.
Dividend stelt niet teleur
Met nog krap een maand te gaan hebben inmiddels 47 van de 51 Dividend Aristocrats dit jaar hun dividend verhoogd. Daarbij is verfproducent Sherwin-Williams, dat eerder dit jaar een bod uitbracht op sectorgenoot Valspar, met +25,4% goed voor de grootste verhoging. In totaal elf Aristocrats verhoogden hun dividend met minimaal 10%, waaronder ook de in de dividendportefeuille opgenomen aandelen PPG Industries (+11,1%), VF Corp (+13,5%) en Becton Dickinson (+10,6%). Het eerder genoemde Nucor was op 30 november de laatste met een verhoging van slechts 0,7%, en is daarmee net als de voorgaande jaren de hekkensluiter. De komende weken reken ik voor de dividendportefeuille nog op dividendverhogingen van Ecolab en Abbott Laboratories.
Wat dat betreft stelde Chevron ook niet teleur met een minimale dividendverhoging van 0,9% eind oktober, waarmee het record van jaarlijkse verhogingen op het nippertje werd verlengd naar 29 jaar. Absolute recordhouder onder de Dividend Aristocrats is industrial Dover Corporation, dat in 2016 net als Chevron na een aantal moeilijke jaren profiteert van de herstellende olieprijs met een koerswinst van 22,8%. Dover, dat zijn dividend nu al 61 jaar op rij heeft verhoogd, wordt op de voet gevolgd door Emerson, Genuine Parts Co en Procter & Gamble met ieder 60 jaar. Eén aandeel, healthcare-vastgoedinvesteerder HCP, verlaagde het dividend met ruim 35% na de afsplitsing van het kwakkelende onderdeel Quality Care Properties (QCP) en moet vrezen voor zijn status als Dividend Aristocrat. Het is nog onduidelijk hoeveel dividend QCP (per vijf aandelen HCP ontvingen beleggers één aandeel QCP) gaat uitkeren, maar de kans is groot dat er een einde komt aan de jarenlange reeks van dividendverhogingen.
Wie zoekt naar het hoogste dividendrendement komt traditiegetrouw uit bij telecombedrijf AT&T, dat een dividendrendement van 5% heeft. Het bedrijf zit momenteel echter in een lastig parket, niet in de laatste plaats vanwege aankomend president Trump, die al voor de verkiezingen liet doorschemeren de door AT&T geplande overname van Time Warner nooit te zullen toelaten. Ook HCP, farmaceut AbbVie (4,3%), Chevron (opgenomen in de dividendportefeuille), nutsbedrijf Consolidated Edison (3,7%), industrial Emerson (3,5%) en oliemajor Exxon Mobil (3,5%) bieden een bovengemiddeld hoog dividendrendement, maar worden in de praktijk ook gekenmerkt door een lagere groei. Het laagste dividendrendement is voor C.R. Bard (medische apparatuur) met slechts 0,5%.
Lees ook: Thema dividend: 8 Amerikaanse infrastructuur aandelen
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.