Wie of wat zit er toch achter de koersdaling van KPN?
Carlos Slim
Beleggers noemen uiteenlopende oorzaken voor de druk op KPN. Zo wijst een forumlid op een artikel over grootaandeelhouder Carlos Slim, die zou overwegen zijn 21% belang in KPN af te stoten. Dat kan volgens deze belegger voor een dalende koers zorgen: “Een paar weken geleden maakte Carlos openbaar bekend dat hij zijn aandelen KPN ging afstoten. Is iedereen dit vergeten? Is toch een aanzienlijk pakketje. Ik heb mijn stukken maar gewoon gehouden. Na de uitverkoop van Carlos gaat KPN weer omhoog of wordt overgenomen. Want zonder KPN stopt de communicatie in de lage landen.”
Een andere belegger verwijst naar een nieuwsbericht van gisteren over de krimpende positie van KPN op de tv-markt: “Het aandeel van KPN op de Nederlandse markt is in het derde kwartaal van dit jaar gekrompen, terwijl het aandeel van concurrent Ziggo groter werd. Dit bleek maandag uit het kwartaalrapport Dutch Television Market van Telecompaper.”
Ook de afgenomen kans op een overname van KPN kan een rol spelen in het koersverloop. Dat zorgt voor verkopende beleggers, schrijft een ander forumlid: “Denk zelf dat daling iets te maken heeft met politieke bemoeizucht in het overnamespel van PostNL door Bpost. Politiek ziet PostNL als strategisch en van landsbelang en zou een mogelijke overname liefst willen dwarsbomen. In dit kader wordt ook KPN genoemd als bedrijf dat in Nederlandse handen zou moeten blijven. De politiek schijnt zelfs bezig te zijn met een nieuwe wet om dit vast te leggen. De hele overnamespeculatie rondom KPN zal dan ook snel in de kiem worden gesmoord…”
Ongeduld
Of spelen alle factoren bij elkaar opgeteld een rol, zodat sprake is van een sneeuwbaleffect? Kan het zijn dat steeds meer particuliere beleggers de handdoek in de ring gooien en het aandeel verkopen? Dan zou KPN nu een koopje kunnen zijn: “Volgens mij zitten er nog veel te veel particulieren in KPN en die hebben vaak minder geduld en daar maakt men handig gebruik van. KPN is dit jaar gewoon niet hot en als een aandeel niet hot is dan werkt vaak versterkend omlaag. Andersom geldt trouwens hetzelfde. Dit jaar doet KPN het als bedrijf gewoon prima maar de hele telecom heeft een onder-performance dus zie je dit ook terug bij KPN. Vaak zie je dat de verliezers van het ene jaar de winners zijn in het volgende jaar.”
Of zijn partijen een shortbelang aan het opbouwen? Het kan interessant zijn om de komende dagen het AFM-register in de gaten te houden. Als partijen boven een bepaalde grens short gaan dan zal dit op de website worden vermeld: “Begin vorig maand heeft de eerste shorter zich gemeld boven de meldingsplicht. Mijn vermoeden is dat er andere shorters actief zijn, net onder de meldingsplicht. Zelfs bij goed nieuws daalt KPN namelijk. KPN staat op het moment veel lager dan toen het goede kwartaalcijfers had getoond.”
Verbazing
Ondanks alle mogelijke oorzaken die worden aangevoerd, overheerst op internetfora de verbazing over de lage koers van KPN. De bedrijfscijfers zijn goed en analisten van grootbanken zien geen reden om aan hun advies te twijfelen. Het kan zijn dat er voorkennis is van een negatief bericht dat binnenkort bekend wordt gemaakt. Toch verwachten beleggers op internetfora geen vervelende verrassingen. Velen vinden het aandeel een koopje:
‘”Alsof KPN shit of een verliesgevend bedrijf is…oh sorry niemand heeft meer interesse in telefonie en internet.. en dataverkeer….Nee het wordt alleen maar sneller en groter. Zie de jeugd maar, ook daar wordt de leeftijd steeds jonger dat men op het internet surft, appt, tv kijkt, etc. Haha, wie is nu gek? Kwestie van tijd nog, en dan wil iedereen weer KPN hebben in z’n porto. Kan niet anders.”
“Beleggen is toch laag kopen en hoog verkopen 🙂 Gewoon niet gek laten maken, komt vast goed.”
“Ik lees in de vorige berichtjes: ‘Wegwezen uit dit fonds’ en ‘Ik kap er hier maar even mee, word doodmoe van dit aandeel’. Dit klinkt als de ‘piet particulier’-bodembel! Koopje dus!”
Overname
CEO Eelco Blok zei onlangs op een bijeenkomst in Barcelona dat KPN niet geïnteresseerd is in een fusie. Desondanks weet ook Blok dat de telecommarkt aan de vooravond staat van een grote consolidatieslag. Carlos Slim probeerde een paar jaar geleden KPN voor €8 per aandeel over te nemen. Het bestuur zal zich nu wel achter de oren krabben bij de huidige aandelenkoers van €2,58. Mocht er een nieuw bod komen van Deutsche Telecom, Altice, Telefónica of een andere grote partij dan kan Blok het bod niet negeren.
Beleggers over een mogelijke overname:
“In mijn beleving is er een beweging gaande om het aandeel zo laag mogelijk te zetten in verband met overnamegesprekken. Iedere up wordt afgestraft met het dumpen van aandelen om KPN lager te zetten. Het lijkt een beetje op de PostNL-strategie. Binnenkort een laag bod op KPN van ongeveer 3,50/3,80.”
“Er ligt wel een groot gevaar op de loer voor KPN: dat ze worden overgenomen voor een prikkie…!“
Lees ook: Alles of niets voor Heijmans
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.