Linde en Praxair proberen het opnieuw
Een fusie met Praxair geeft Linde de mogelijkheid voor extra kostenbesparingen en hogere marges. Het zal echter nog lange tijd duren voordat een akkoord is bereikt dat de goedkeuring krijgt van toezichthouders, zodat er nu geen wijziging komt in het houdadvies.
Met een korte vertraging lijkt de consolidatieslag bij producenten van industriële gassen toch de laatste fase in te gaan. De Wall Street Journal berichtte onlangs dat Praxair het Duitse Linde eind november opnieuw heeft benaderd voor een fusie. De bedrijven voerden deze zomer hierover ook al overleg, maar de besprekingen liepen half september stuk op de dominante rol van het Amerikaanse concern binnen de nieuwe combinatie. Het hoofdkantoor van Praxair in Danbury zou de uitvalsbasis worden en topman Steve Angel zou aan het roer komen te staan van het fusieproduct. De plannen leidden echter tot een interne strijd binnen Linde, waar met name financieel topman Georg Denoke zich fel verzette tegen de transactie. Denoke is na het afbreken van de fusiebesprekingen opgestapt en Linde-topman Wolfgang Büchele liet weten dat hij zijn tot april lopende contract niet verlengt.
Fusievoorwaarden
Het machtsvacuüm dat hierdoor ontstaat, maakte in zekere zin al de weg vrij voor een nieuwe toenaderingspoging door Praxair. Bestuursvoorzitter Wolfgang Reitzle – voorganger van Büchele en de machtigste beleidsmaker binnen Linde – liet na het afketsen van de fusie al weten dat hij behoorlijk teleurgesteld was en daarna zette hij in verschillende interviews de deur al op een kier voor nieuw overleg. Aangezien de bedrijven tijdens eerdere besprekingen al een heel eind dichter bij elkaar zijn gekomen en omdat de belangrijkste tegenstander bij Linde van het toneel zijn verdwenen, is de kans heel groot dat Praxair en Linde het eens worden over de fusievoorwaarden. Volgens eerdere berekeningen zou een samengaan jaarlijkse kostenbesparingen van circa €800 mln opleveren. De beurskoers van Linde steeg met bijna 7% terwijl Praxair iets minder dan 3% opveerde nadat bekend werd dat de gesprekken weer zijn opgepakt.
Het is echter te vroeg om al vooruit te lopen op een succesvol samengaan. Hoewel Praxair voornamelijk sterk is in Noord- en Zuid-Amerika en Linde in Europa en Azië, zal de transactie scherp onder de loep genomen worden door toezichthouders in verschillende regio’s. Na de overname van Airgas door Air Liquide eerder dit jaar zijn er nog maar vier grote spelers actief op de markt voor industriële gassen. Om klanten te beschermen tegen die machtsconcentratie zullen marktautoriteiten beide bedrijven waarschijnlijk dwingen om enkele activiteiten af te stoten. Het uiteindelijke succes van de transactie hangt in grote mate af van welke bedrijfsonderdelen er verkocht moeten worden.
Lees ook: Bewogen jaar voor Dividend Aristocrats
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.