De beste kooptips van 2016
Dat blijkt uit de analyse die onderzoeksbureau Quantalytica voor Beleggers Belangen heeft gemaakt van de rendementen van de analistentips voor AEX- en AMX-aandelen van elf binnen- en buitenlandse brokers in 2016.
Tot en met 2 december 2016 gaven de analisten van de elf banken 245 aandelen op enig moment in het jaar een koopadvies mee.
Gerekend met slotkoersen van die dag resulteerden 133 (54,3%) van die koopadviezen in winst en 112 (45,7%) in verlies.
De onderzochte kooptips waren afkomstig van analisten van ABN Amro, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ING, JPMorgan, Morgan Stanley, NIBC Markets (het voormalige SNS Securities), Theodoor Gilissen en UBS.
Wat waren de tien beste kooptips van analisten in 2016?
ArcelorMittal
Op een gedeelde eerste plaats staan Carsten Riek en Inigo Recio Pascual, die beiden ArcelorMittal het gehele jaar op ‘kopen’ hadden staan.
Daarmee behaalden de analisten van respectievelijk UBS en NIBC Markets een rendement voor hun klanten van maar liefst 137,3%.
Ook de plaatsen 2 tot en met 4 van de beste kooptips worden bezet door analisten die ArcelorMittal een koopaanbeveling gaven, alleen deden deze drie analisten dat pas na een aantal maanden in het nieuwe jaar; het trio miste daarmee de rally van de staalgigant vanaf februari.
Alain Gabriel (Morgan Stanley) zette ArcelorMittal op 14 maart op ‘kopen’ en behaalde daarmee 95,9% rendement.
Michael Shillaker (Credit Suisse) ging naar ‘kopen’ op 14 april en verzekerde daarmee een rendement van 45,7%. En Thomas O’Hara (Citi Research) ging op 2 juni overstag en boekte daarmee 67,0% koerswinst.
Analisten dat pas na een aantal maanden instapten, misten daarmee de treade van het jaar.
Klik hier voor onze eigen beleggingsvisie op ArcelorMittal: ArcelorMittal zet opmars voort
PostNL
De plaatsen 5 en 6 in het klassement van de ‘gouden tips’ worden bezet door twee analisten die in de loop van het jaar PostNL een koopaanbeveling meegaven.
Marc Zwartsenburg (ING Research) had PostNL al begin van het jaar op ‘kopen’ staan, schakelde tussen 31 mei en 30 juni terug naar ‘houden’, maar gaf op 1 juli weer een koopadvies (43,5%).
En Matija Gergolet (Goldman Sachs) had PostNL tussen 3 augustus en 10 november op ‘kopen’ staan en schakelde op 11 november terug naar ‘houden’ (40,6%).
De koers van PostNL ging door het dak door de overname-interesse van de Belgische branchegenoot Bpost.
Klik hier voor onze eigen beleggingsvisie op PostNL: PostNL wijst Bpost wederom af
DSM
Ben Scarlett (JPMorgan) was in 2016 de enige analist die hoge ogen gooide met een koopadvies op DSM. Daarmee eindigde hij op de zevende plek in de rangschikking van beste kooptips.
De analist hanteerde vanaf begin dit jaar een koopadvies op het het chemieconcern (36,4%) en schakelde op 25 oktober terug naar ‘verkopen’.
DSM kon de hooggespannen verwachtingen van beleggers voor een belangrijk deel blijven waarmaken.
Klik hier voor onze eigen beleggingsvisie op DSM: Lat ligt hoog voor DSM
Delta Lloyd
Weer minder exclusief dan de tip over DSM waren de koopaanbevelingen op Delta Lloyd.
Marcell Houben (NIBC Markets), Darshan Mistry (Citi Research) en Janwillem Knoll/Ron Heijdenrijk (ABN Amro) hadden Delta Lloyd allemaal het gehele jaar op kopen staan en boekten daarmee 36,1% rendement. Een gedeelde achtste stek.
De koerswinst die Delta Lloyd dit jaar kon boeken, was geheel te danken aan de overname-interesse van branchegenoot NN Group.
SBM Offshore
Op de negende plaats in het klassement staat Daniel Butcher (JPMorgan), die olieservicebedrijf SBM Offshore sinds 17 juni op ‘kopen’ heeft staan; goed voor een rendement van 34,6%.
De koers van SBM Offshore kende in de tweede helft van het jaar een flinke opleving door de gestaag verder stijgende olieprijs.
Klik hier voor onze eigen beleggingsvisie op SBM Offshore: SBM Offshore blijft kwetsbaar
Aperam
Tot slot op de tiende plek Jaap Kuin (ING Research), die vanaf begin dit jaar roestvrij staalbedrijf Aperam op ‘kopen’ had staan (sinds 9 november: houden). Goed voor een rendement van 33,1%.
Net als ArcelorMittal profiteerde Aperam vanaf februari van het toenemende optimisme over de wereldeconomie.
Klik hier voor onze eigen beleggingsvisie op Aperam: Optimisme terug in de nichemarkt van Aperam
Later deze week publiceren wij onder meer onze lijstjes met slechtste koopadviezen en beste verkoopadviezen.
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.