ECB zet de toon op de beursvloeren
Na enige aarzeling reageerden beleggers positief op het besluit. Ondanks het feit dat de centrale bank een begin maakt met het afbouwen van het programma, is een monetaire verkrapping immers nog lang niet in zicht. Mario Draghi zal de markten voorlopig blijven stimuleren, terwijl de lichten voor een versnelling van de economische groei op groen staan. De beurzen lieten opnieuw mooie winsten zien. Op Wall Street sloot de Dow Jones met een weekwinst (slotkoersen dinsdag) van 3,4% nipt onder de magische 20.000-punten grens. De breed samengestelde S&P 500 won 2,7% en de technologiezware Nasdaq 2,5%. Daarmee eindigden de drie belangrijkste Amerikaanse aandelenindices op nieuwe recordstanden. Europa deed er nog een schepje bovenop, met een winst voor de pan-Europese Stoxx 600 van 3,8% en voor de Eurostoxx 50 (de meest verhandelde Blue Chips in de eurozone) van 4,4%.
Oliegerelateerde aandelen waren aan beide kanten van de oceaan in trek dankzij een stijging van de olieprijzen, nadat Saoedi-Arabië liet weten dat het bereid is om de productie nog verder terug te schroeven. De Amerikaanse zwaargewichten Exxon Mobil (+5,7%) en Chrevron (+4,1%) sloten fors hoger. In Europa deden de aandeelhouders van Eni (+8,0%) en Total (+5,2%) goede zaken. Sterkste stijgers in de Eurostoxx 50 waren echter de geplaagde banken. Aan kop ging Deutsche Bank met een koerswinst van 12,9%, op de voet gevolgd door Société Générale (+12,6%), Santander (+12,5%) en Intesa Sanpaolo (+11,0%). Beleggers hebben vertrouwen in de herkapitalisatie van de Italiaanse banken, waardoor ook het besmettingsgevaar naar de andere Europese financials afneemt. Zo kondigde Unicredit een aandelenemissie aan van €13 mrd. Met dit bedrag wil de grootste bank van Italië de voorzieningen voor probleemleningen aanvullen en een ingrijpende herstructurering bekostigen. Beleggers reageerden positief: het aandeel steeg op weekbasis met circa 24%. De sterke opmars van de Eurostoxx 50 werd overigens breed gedragen: er was geen enkele daler.
Naast de banken en oliemaatschappijen presteerden met name ook de andere cyclische sectoren goed. De Duitse kroonjuwelen Bayer (+7,8%), BMW (+6,9%), Daimler (+6,4%) en Siemens (+6,1%) eindigden alle flink in de plus. Sterke autoverkopen in China deden de autoproducenten goed. Defensieve aandelen als Unilever (+1,4%), AB Inbev (+1,2%) en Adidas (+2,3%) bleven wederom achter. De Belgische bierbrouwer verkoopt zijn activiteiten in Centraal- en Oost-Europa voor €7,3 mrd aan Asahi. De opbrengst is hoger dan verwacht. Veel ander bedrijfsnieuws was er niet. Op woensdagmorgen noteerde Actelion ruim 8% in de min, nadat bekend werd dat Johnson & Johnson de overnamegesprekken heeft stopgezet. De Amerikanen zouden de prijs te hoog vinden. Een overname van het Zwitserse farmacieconcern is echter nog niet van tafel, want Actelion voert nog gesprekken met een andere partij. Het zou om Sanofi gaan. Blikvanger op Wall Street was Equinix. De onderneming gaat haar netwerk van datacenters uitbreiden met de overname van 24 datacenters van Verizon Communications voor $3,6 mrd. Het aandeel won bijna 10% en was daarmee een van de sterkste stijgers in de S&P 500. Met een koersverlies van 13,8% bungelde Universal Health helemaal onderaan in de index. De grootste Amerikaanse keten van psychiatrische klinieken zou volgens mediaberichten zijn personeel onder druk zetten om patiënten zo lang mogelijk binnen te houden met als doel de verzekeringspremies te incasseren.
Lees ook: Waarde Zwitserse frank kan volgend jaar fors oplopen
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.