Grote marktdraai bepaalt portefeuilleresultaten
Voor beleggers zal 2016 wellicht de geschiedenis ingaan als het jaar waarin de Amerikaanse rente een 35-jarige dalende trend omboog naar een stijgende trend. Het effect daarvan was vanaf de zomer goed merkbaar en versterkte de positieve invloed die de stijgende olieprijs al sinds half februari op de aandelenkoersen uitoefende.
Vooral de offensieve portefeuille profiteerde van de rebound van de cyclische grondstof- en industriegerelateerde aandelen. Dat het gaat om een werkelijke omkering, bewijst het feit dat deze sectoren het rendement van de offensieve portefeuille in de afgelopen jaren juist drukten. Over een langere periode doen de defensieve sectoren het nog altijd vele malen beter.
Dezelfde omdraai had juist een dempend effect op de defensieve portefeuille. Toen begin dit jaar de AEX crashte, hield deze portefeuille de verliezen beperkt. Maar toen de AEX aan het einde van het jaar de hoogste jaarstanden neerzette, raakte de defensieve portefeuille op achterstand. Belangrijkste was echter dat het vermogen dat deze portefeuille sinds 2010 heeft opgebouwd, geen moment werd bedreigd. Ondanks dat twee belangrijke doelstellingen, een absoluut positief rendement en een stabiel verloop, opnieuw werden gehaald, was 2016 ook voor de pensioenportefeuille geen topjaar. Dat was vooral te wijten aan onze Europese aandelenposities. De Europese aandelenmarkt bleven dit jaar in het algemeen achter bij vooral de Amerikaanse beurs.
Ook de dividendportefeuille beleefde het lastigste jaar sinds de oprichting. Omdat we de grote belangen in Europese healthcare-aandelen terugbrachten, bleef het negatieve effect van de zwakke performance van deze zwaarwegende sector enigszins beperkt. Ook in de dividendportefeuille profiteerden echter de achterblijvers van de afgelopen jaren van de draai van defensieve naar cyclische aandelen.
De mindere performance van een grote groep dividendaandelen tikte dit jaar ook door in de ETF-portefeuille. Hierin was vastgoed de minst rendabele sector, omdat inkomensbeleggers door de hogere Amerikaanse rente obligaties weer interessanter zijn gaan vinden dan dividend- c.q. vastgoedaandelen. Aan de andere kant waren ook in de ETF-portefeuille grondstoffen de beste categorie.
Door de grote verschuivingen in het afgelopen jaar hebben wij de portefeuille met Nederlandse aandelen actiever moeten beheren dan voorheen, wat ook tot meer mutaties leidde. Precies omgekeerd als bij de defensieve portefeuille ging de Nederlandse portefeuille, onder meer door de overweging in technologiebedrijven, het in de loop van het jaar juist beter doen dan de AEX.
Jaaroverzicht 2016: Offensieve portefeuille
Jaaroverzicht 2016: Defensieve portefeuille
Jaaroverzicht 2016: Pensioenportefeuille
Jaaroverzicht 2016: Portefeuille NL
Jaaroverzicht 2016 ETF-portefeuille
Jaaroverzicht 21016: dividendportefeuille
Jaaroverzicht 2016: Inzet ETF’s steeds veelzijdiger
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.