Jaaroverzicht 2016: Defensieve portefeuille
Wij wachten met ruim 40% kasgeld nog steeds op een goed instapmoment.
Het belangrijkste doel van de defensieve portefeuille is om het vermogen op lange termijn in stand te houden. Op de tweede plaats komt pas vermogensgroei. Dat betekent dat wij tevreden zijn als wij in een neergaande beurs minder verliezen dan de AEX en dat wij ermee kunnen leven als wij in een opgaande beurs minder winnen dan de AEX. In een volledige cyclus willen wij wel de AEX verslaan. De defensieve portefeuille presteerde in 2016 zoals verwacht.
Het jaar 2016 begon heftig. De AEX raakte tussen 31 december en 2 februari 13,4% kwijt. De defensieve portefeuille stond toen 2,7% in de min. Wij deden het op dat moment 1070 basispunten beter dan een investering in de AEX. Vervolgens brak er een interessant jaar aan. Analisten omschreven 2016 vooraf als het jaar met drie belangrijke gebeurtenissen: het Britse en Italiaanse referendum en de Amerikaanse verkiezingen. De kans dat de gevestigde orde zou winnen was volgens de analisten zo goed als zeker, maar mocht het onwaarschijnlijke gebeuren, dan zouden de beurskoersen een flinke tik krijgen. In alle drie de gevallen verloor de gevestigde orde. Eerst was er de Brexit en het herstel duurde een paar dagen, vervolgens waren er de Amerikaanse verkiezingen. Na een paar uur waren de beurskoersen volledig hersteld en bij het Italiaanse referendum was alles weer op en top na een paar minuten. De AEX staat rond de hoogste standen van 2016 en heeft inclusief het dividend een rendement gegeven van 8,65%. Het totaalrendement van de defensieve portefeuille is 1,97%. Dit betekent dat wij het nu 668 basispunten slechter doen dan de AEX Total Return. Dit stemt ons tevreden. De geldpers van de westerse wereld werkt op een snelheid van $180 miljard dollar per maand. Dit betekent dat beleidsmakers denken dat er steeds grotere bedragen nodig zijn om de boel in evenwicht te houden. Al dit geld wordt gebruikt om te beleggen. Wij hebben de indruk dat het gevolg is dat de koersen daardoor hoger staan dan anders het geval zou zijn. Wij houden 40,9% kasgeld aan dat wij willen inzitten op het moment dat er aandelen te koop zijn tegen koersen die wij realistischer vinden. We wachten rustig af. Het belangrijkste is immers om het vermogen in stand te houden. Daarnaast bestaat 30,7% van de portefeuille uit individuele aandelen, 8,7% uit obligaties, 8,3% uit beleggingsfondsen en 9,7% uit goud.
Beste 2016:
Apple +27,0%
Schlumberger +24,4%H
Wal-Mart +19,9%
Slechtste 2016:
Novartis -22,0%
Roche -17,9%
Acomo -9,9%
Lees ook: Grote marktdraai bepaalt portefeuilleresultaten
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.