Dividendportefeuille terug naar 39 aandelen
De laatste weken ging het hard, voor een belangrijk deel dankzij de sterke Amerikaanse dollar die, met ruim 60% belegd in Amerikaanse aandelen, zijn stempel blijft drukken.
Zoals eerder al aangegeven is een te zware weging in Amerikaanse dollars niet wenselijk, waarbij ik een bovengrens van ongeveer 60% hanteer. Vorige week was dat, na de zoveelste winstdag voor de dollar – die pariteit met de euro nadert – al opgelopen tot 61,5%.
Daarbij zie ik momenteel betere kansen in Europa (waarbij ik wel eerst lagere koersen wil zien) én pakt een sterke dollar zeker niet voor alle Amerikaanse aandelen even gunstig uit.
AFSCHEID VAN COLGATE
Zo realiseerde Colgate-Palmolive als meest extreme voorbeeld in 2015 zo’n 74% van zijn omzet buiten de Verenigde Staten, met vooral opkomende markten als drijvende kracht. De recente ontwikkelingen op de valutamarkt zullen een flinke impact hebben op de resultaten, iets waar beleggers de voorbije weken en maanden al een voorschot op namen afgaande op het koersverloop.
Op 16 december nam ik afscheid van Colgate op een koers van $66,33 met een uiteindelijk rendement van ‘slechts’ 22,7%, wat overigens wel exclusief het zeer gunstige valuta-effect is. Colgate werd in juni 2013 gekocht voor de dividendportefeuille en presteerde, afgezien van de tijdelijke opleving deze zomer toen een hoogste koers ooit van ruim $75 werd aangetikt, vrij teleurstellend.
Een verbetering op korte termijn zit er ook niet in, zeker als de dollar nog verder aansterkt ten opzichte van de euro. Wat voor mij ook meespeelt is dat Colgate qua dividendgroei – overigens in lijn met de resultaten – achterblijft, met in 2016 een verhoging van minder dan 3%. Bij een huidig dividendrendement van 2,4% is dat teleurstellend en ik richt mijn pijlen dan ook op Europa voor de eerstvolgende aankopen.
Wel wil ik benadrukken dat Colgate, dat als Dividend Aristocrat al 52 jaar op rij keurig zijn dividend heeft verhoogd, een zeer degelijk aandeel is en blijft dat prima aangehouden kan worden. Voor de dividendportefeuille moet ik echter keuzes maken en is Colgate vergeleken met de andere aandelen in mijn ogen één van de meest logische verkoopkandidaten.
De kaspositie (in euro’s) bedroeg, exclusief het in het lopende kwartaal ontvangen dividend, ongeveer 1,8% en dikt aan tot 3,7% na de verkoop van Colgate. Door de verkoop van Colgate is de weging van Amerikaanse aandelen weer teruggebracht tot 59,3%, waarbij ik verdere verkoopacties niet uitsluit in het geval van een verdere opmars van de Amerikaanse munt.
SODEXO EN PUBLICIS
Overigens is de sterke dollar ook een flinke meevaller voor veel Europese bedrijven die een belangrijk deel van hun omzet in de Verenigde Staten realiseren. Twee mooie voorbeelden daarvan zijn de Franse bedrijven Sodexo en Publicis Groupe, die allebei in een later stadium zijn toegevoegd aan de dividendportefeuille.
Sodexo, inmiddels goed voor een rendement van 22,6% sinds de aankoop op 11 december 2015, realiseert 41% van zijn omzet in Amerikaanse dollars. Publicis (+33,9% sinds de aankoop in oktober 2014) behaalde in de eerste negen maanden van dit jaar liefst 54,8% van zijn omzet in de Verenigde Staten.
KRUID DROOG HOUDEN
Met het oog op de flink opgelopen beurskoersen, vooral in de Verenigde Staten, ben ik momenteel voorzichtig en zal ik de kaspositie van bijna 4% waarschijnlijk pas begin 2017 inzetten voor de aankoop van minimaal twee nieuwe Europese dividendaandelen. Daarvoor zal ik lagere koersen afwachten en net als bij vrijwel alle voorgaande kooptransacties het ‘buy the dips’ principe hanteren.
Zoals altijd worden nieuwe aankopen (en verkopen zoals vorige week bij Colgate-Palmolive) altijd eerst via Twitter aangekondigd.
Het reguliere dividend zal zoals gebruikelijk wel gewoon elk kwartaal belegd blijven worden, waardoor er automatisch door het hele jaar cash de markt in gaat. Zo staat er ook nu weer voor omgerekend 0,4% cash (wat volledig los staat van de ‘echte’ kaspositie van 3,7%) klaar om tegen de slotkoersen van vrijdag 30 december te worden herbelegd.
Zo werd er in heel 2016 tot dusverre al €6100 aan dividend ontvangen, goed voor het zesde jaar op rij waarin het dividendinkomen verder oploopt.
Sinds de start van de dividendportefeuille in september 2011 staat de teller inmiddels al op €27.964 aan ontvangen (en grotendeels herbelegd) dividend.
Lees meer over de dividendportefeuille
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.