Column: De reset komt eraan
De centrale banken hebben ons het enige ontnomen wat in de buurt van het beursperspectief komt, te weten de prijs voor een bepaalde belegging. De Japanse centrale bank bijvoorbeeld schept op grote schaal geld uit het niets om aandelen te kopen. De Zwitserse centrale bank tovert daarnaast uit het niets tientallen miljarden om enorme pakketten aandelen in Europa en in de Verenigde Staten te kopen. Andere centrale banken kopen vooral obligaties om de rente verder naar beneden te brengen. De prijzen van aandelen en obligaties en alles wat daarvan is afgeleid zouden op hele andere niveaus staan zonder de geldpers. Ik weiger te geloven dat steeds meer geld bijdrukken de oplossing is en ik verwacht dat de reset nabij is.
Een reset is een nieuw systeem. Dit is niet uniek en dient zich aan als de leiders het actuele systeem te veel hebben uitgebuit. Voorbeelden zijn Bretton Woods in 1944 en het verlaten van de gouden standaard in 1971. De reset zal er komen omdat de gevestigde orde er belang bij heeft. Het establishment zal eerst de verkiezingen van begin 2017 afwachten om te zien of er meer populisten aan de macht komen. Vervolgens zullen de centrale banken besluiten dat het genoeg is geweest. Zij zullen geen aandelen en obligaties meer opkopen, waardoor het kaartenhuis in elkaar valt. De man op de straat zal gaan denken dat Trump en de zijnen er een enorme bende van hebben gemaakt en zal willen dat de oude elite weer aan de macht komt. Dit is voor de gevestigde orde het ideale scenario om van de zelf gecreëerde schuldenzeepbel af te komen: iemand anders krijgt de schuld en de oude elite kan weer verder regeren.
Lees ook: Column: Is het de schuld van de schuld?
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.