Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Freek Tewes, 16 jan 2017 10:12

Fugro heeft nog een lange weg te gaan

0 0 Leestijd ongeveer

Het is nog veel te vroeg om positief over Fugro te worden. De marktomstandigheden blijven ook in 2017 lastig en wij verwachten een verlies voor Fugro. Marktherstel verwachten wij op zijn vroegst in 2018. Wij handhaven ons verkoopadvies.

Fugro worstelt al een paar jaar met slechte marktomstandigheden. Dit jaar verwachten wij nog geenszins een verbetering. De investeringen in de sector blijven op een laag niveau en de olieprijs nodigt voorlopig ook niet uit tot enthousiasme te worden. Pas in 2018 kan herstel worden verwacht.

Fugro verzamelt en analyseert wereldwijd gegevens over het aardoppervlak en de (zee)bodem, op land, ter zee en vanuit de lucht en heeft als voornaamste klanten de olie- en gasindustrie, de bouwsector, de mijnbouwsector en overheden. De omzet is voor zo’n driekwart afkomstig uit de olie- en gasindustrie. Niet afhankelijk zijn van één (deel)markt of een beperkt aantal opdrachtgevers is een essentieel onderdeel van de strategie. De activiteiten van Fugro zijn ondergebracht in vier divisies: Geotechnical Services, Survey Services, Seabed Geosolutions (joint venture met CGG Veritas) en Subsea Services. Fugro heeft leidende posities in geotechniek en offshore/diepwater-onderzoek met een marktaandeel van meer dan 60% (voor diepwater zelfs rond de 80%). Doordat Fugro’s activiteiten gespreid zijn over alle stadia die een olieveld doorloopt, is de cycliciteit minder dan die van gespecialiseerde spelers. Fugro streeft naar het bereiken van sterke marktposities gebaseerd op (zelf ontwikkelde) technologieën, hoogwaardige dienstverlening en sterke internationale dan wel regionale aanwezigheid. Fugro werd opgericht in 1962 en is sinds 1992 beursgenoteerd.

Energiemarkt blijft onder druk
De olie- en gasindustrie zal het ook in 2017 niet gemakkelijk krijgen. Dat is op te maken uit verschillende bronnen. Zo is daar de jaarlijkse Barclays E&P Spending Survey, die traditiegetrouw in de tweede helft van het jaar van een update wordt voorzien. Op 9 januari werd de analyse over 2017 gelanceerd. Hoewel deze voor het eerst sinds twee jaar weer een groei van de investeringen voorspelt, laat deze toch een behoorlijk somber beeld zien van de verwachte investeringen van de olie- en gasbedrijven in 2017. Ons vermoeden dat de olieboringen op het vaste land in de VS het eerst tekenen van herstel zullen laten zien, wordt bevestigd. De investeringen in Noord-Amerika zullen in 2017 met 27% toenemen, na een daling van 38% in 2016. Internationaal – gedefinieerd als buiten de VS – nemen de investeringen slechts met 2% toe en kan dus nauwelijks nog van herstel worden gesproken. In 2016 was nog sprake van een daling met 18%.

De overall verwachte wereldwijde groei van de investeringen komt daarmee uit op 7% in 2017, wat dus vrijwel geheel op het conto is te schrijven van de VS. De verwachte groei van 7% valt in het niet bij de dalingen van 26% in 2015 en 23% in 2016 (zie grafiek). Daarnaast zijn de verwachtingen gebaseerd op een gemiddelde prijs voor Brent-olie volgend jaar van $55 per vat, waarvan nog maar moet worden afgewacht of dit wordt gehaald. Kijkend naar de voorspellingen van de internationale en Amerikaanse energieagentschappen zal dat erom gaan spannen. Het internationale energieagentschap IEA is sinds de productiebeperking van de OPEC positiever geworden en voorziet voor 2017 een olieprijs van $57-58. De Amerikaanse tegenhanger EIA komt niet verder dan $52 voor 2017. Daarbij is het aantal boorplatforms in Noord-Amerika in de tweede helft van 2016 aan het oplopen.

De Amerikaanse olieproductie bestaat voor een belangrijk deel uit schalieolie. Veel schalieproducenten hebben een prijs van rond de $50 per vat nodig om rendabel te kunnen opereren. Er zijn al signalen dat deze bedrijven de productie aan het opvoeren zijn. Daarbij is in het verleden gebleken dat de olielanden vaak de verleiding niet konden weerstaan om toch meer op te pompen dan afgesproken. Dat alles kan een herstel van de olieprijs in de wielen rijden.

Omzetdaling voor 2017 verwacht
In december was Fugro aanwezig op het small- en midcapseminar van ESN. Fugro gaf aan dat er op E&P-budgetten (exploratie & productie) van olie- en gasmaatschappijen nog steeds wordt gekort. Voor 2017 houdt Fugro rekening met een 10% lagere omzet. Daarbij zal het moeilijker worden om kostenbesparingen te realiseren na de herstructurering en kostenbesparingen uit 2015 en 2016. Voor het vierde kwartaal verwacht Fugro een aanzienlijk negatieve ebit. Dit komt door een aantal zaken.

Ten eerste het afblazen van de verkoop begin december van de divisie Subsea APAC, die al lang in de etalage stond. Ten tweede door de aanhoudende prijsdruk, waar alle divisies van Fugro mee te maken hebben. Ten derde zal de bezettingsgraad van Seabed veel lager liggen dan in de voorgaande kwartalen. Wij verwachten dat de omzetdaling in 2017 nog wel eens groter kan uitvallen. E&P-budgetten van grote internationale oliemaatschappijen worden nog steeds naar beneden bijgesteld en het zal nog een tijd duren voordat deze weer op een substantieel hoger niveau liggen. Dan nog wordt de impact hiervan op de winstgevendheid pas met een vertraging zichtbaar. Dat zal op zijn vroegst pas in 2018 het geval zijn.

De divisies Subsea en Seabed zullen een negatieve impact op de resultaten hebben, maar ook Geotech en Survey worden geconfronteerd met prijsdruk. De Franse concurrent CGG gaf begin november al te kennen dat zij uitgaat van dezelfde moeilijke marktomstandigheden in 2017 als in 2016. Het Noorse TGS had een week eerder al de verwachtingen voor investeringen door opdrachtgevers naar beneden bijgesteld. Het enige pluspunt is dat de bankconvenanten niet langer in het geding lijken te zijn en de cash flow, mede geholpen door een verlaging van het werkkapitaal en een substantieel lager investeringsniveau, zich positief zal ontwikkelen.

Geen herstel offshore en diepwater
De omzet van Fugro is voor zo’n driekwart afkomstig uit de olie- en gasindustrie. Fugro heeft leidende posities in geotechniek en offshore/diepwater-onderzoek met een marktaandeel van meer dan 60% (voor diepwater zelfs rond de 80%). Barclays verwacht dat de investeringen in offshore in 2017 met nog eens 20-25% zullen terugvallen, na een krimp van 34% in 2016 en 12% in 2015. De investeringen in offshore boorputten zullen naar verwachting 15% lager liggen dan in 2016. Waar onshore in de VS de kortste cyclus lijkt te hebben en inmiddels aan het herstellen is, is de cyclus van offshore het langst. Door de meerjarige contracten voor offshore boorplatforms en de langetermijnprojecten krijgt het offshore segment later last van een neergaande markt, maar zal een herstel ook langer op zich laten wachten. Als de olieprijs rond de $50 per vat blijft liggen, lopen veel conventionele projecten de kans uitgesteld of zelfs geannuleerd te worden. Diepwaterprojecten worden hierbij het hardst geraakt zo stelt marktonderzoeker en consultancybureau Douglas-Westwood. Offshore/diepwater-onderzoek is nu juist een van de voornaamste terreinen waarop Fugro actief is en waar het groot in is. Het is dus niet voor niets dat Fugro voor 2017 een omzetdaling van 10% incalculeert.

Lees ook: Overname van Fugro van de baan


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ