Optimisme leidt tot hogere rentes
De tienjaarsrentes in de ontwikkelde landen zijn de laatste maanden flink gestegen. We hebben er al veel over geschreven. Het komt toch vooral door het gestegen optimisme bij beleggers over de economische groei, en dan vooral die in de VS na de stimuleringsafspraken van president Donald Trump. Een aspect dat ook speelt is dat er een relatief groot aanbod van Amerikaanse staatsobligaties uit het buitenland is. Sinds begin 2015 is het percentage aan Amerikaanse staatsschuld dat door buitenlanders (inclusief buitenlandse staten) wordt gehouden, gedaald van 50 naar 43% (gegevens van Bloomberg). Nu komt dit deels omdat bijvoorbeeld de Fed meer Amerikaanse staatsschuld in bezit heeft, maar ook is bekend dat de Chinese reserves die in dollars luiden, afnemen tot nu $1 bln. Zij staan op het laagste punt sinds zeven jaar. Dit komt deels doordat de Chinezen hun valuta, de yuan, op peil proberen te houden tegenover de Amerikaanse dollar. Maar het zal toch ook een herpositionering zijn, want verwacht kan worden dat de tienjaarsrente op de Amerikaanse staatsschuld zal stijgen, zeker als in de VS de inflatie blijft toenemen.
De Fed heeft aangekondigd tot in 2019 regelmatig haar officiële geldmarkttarieven te gaan verhogen tot circa 3% (van nu 0,5 tot 0,75%) zodat de rente op een niveau komt van waar de Fed met verdere renteverhogingen de inflatie effectief kan bestrijden; met het huidige lage renteniveau kan dat niet. Een dergelijke serie verhogingen hoeft overigens niet per se tot eenzelfde hogere langetermijnrente te leiden. Dat is afhankelijk van de inflatieverwachtingen die het Fed-beleid oproept. In ieder geval leidt een hogere langetermijnrente tot koersverlies van de bezitter van langetermijnschuld.
In Europa heeft de ECB, zoals verwacht, aangegeven zich niet gek te laten maken door de inflatieverhoging in Duitsland en de aandrang vanuit dit land om een minder expansief monetair beleid te voeren. Elders in de Europese Unie is de inflatie nog steeds zeer laag. Heel vilein heeft ECB-president Mario Draghi zelfs gemeld dat, indien de inflatie weer gaat dalen, hij een expansiever beleid niet uitsluit. De messen worden langzamerhand scherp geslepen. In Duitsland steeg de rente overigens wel verder door.
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.