Trump zet grondstoffenmarkten in beweging
China, Canada en Mexico zijn de drie grootste afnemers van Amerikaanse landbouwproducten. Trump heeft aangekondigd dat hij het lastiger gaat maken voor Chinese bedrijven om zaken te doen op de Amerikaanse markt. Een potentiële tegenzet van China is om minder sojabonen en maïs te importeren uit de Verenigde Staten. Een andere optie is om bijvoorbeeld de yuan in waarde te laten dalen. Hierdoor wordt het duurder voor Chinese ondernemingen om goederen zoals landbouwgewassen te importeren, terwijl exporteurs omgerekend naar dollars minder ontvangen voor hun afzet. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) voorspelt dat het land in 2017 voor $21,8 mrd aan voedingsgewassen uit de Verenigde Staten importeert. Voor Mexico komt dat bedrag op $18,3 mrd. De uitvoer naar dat land staat al onder druk als gevolg van de flinke terugval van de peso (-13% sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen). Trump heeft gedreigd uit handelsakkoord Nafta te stappen en flinke invoerheffingen op Mexicaanse producten in te voeren. Eventuele tegenmaatregelen zouden vooral de uitvoer van maïs raken.
Ondanks de toegenomen risico’s blijven de prijzen van maïs, sojabonen en tarwe de laatste dagen goed op peil. Dat heeft deels te maken met de forse correctie van de afgelopen jaren, met prijsdalingen van circa 50% sinds begin 2013. Door de lagere prijzen kiezen meer Amerikaanse boeren ervoor om over te schakelen op andere gewassen. De krapte die door nadelige weeromstandigheden kan ontstaan, maakt het riskant om nu positie te kiezen voor een verdere terugval.
Tot slot kan het beleid van Trump ook effect hebben op de olieprijs. Hij tekende dinsdag documenten om de aanleg van twee oliepijpleidingen te versnellen. Met deze pijpleidingen kan olie uit Canada en enkele Amerikaanse schalievelden goedkoper naar raffinaderijen aan de kust worden vervoerd dan met de trein of in vrachtwagens. De juridische voortgang en eventuele aanleg zijn echter een tijdrovend proces. In de tussentijd wordt de richting van de olieprijs door andere zaken bepaald, zoals de productiebeperking van de OPEC.
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.