Zeven gebruikstips voor succesvol beleggen
Beleggers Belangen vormt al zestig jaar een inspiratiebron voor Nederlandse particuliere beleggers. De vormgeving van het tijdschrift is de afgelopen decennia telkens met de tijd meegegaan, maar de informatie is feitelijk al die jaren hetzelfde gebleven: welke aandelen en andere beleggingen raden wij u aan te kopen, te houden of te verkopen met het oog op een positief rendement. Ook bij de verandering van vormgeving die we deze week doorvoeren, blijft die formule onveranderd.
De geschiedenis van Beleggers Belangen wordt ook weerspiegeld in ons abonneebestand. Nog onlangs sprak ik een Haagse dame die al een halve eeuw een abonnement heeft en zij is zeker niet de enige zeer trouwe abonnee. Aan de andere kant mogen we ons jaarlijks ook verheugen op een gezonde toestroom van zowel jongere als oudere nieuwe abonnees. Wat al die lezers gemeen hebben, is hun leergierigheid. Logisch ook: een belegger is nooit uitgeleerd.
Naar aanleiding van zowel ons zestigjarig bestaan als de nieuwe vormgeving, neem ik de gelegenheid te baat om voor al die leergierige beleggers zeven tips te geven over hoe ze met Beleggers Belangen in de hand succesvol kunnen beleggen.
Tip 1
Spel de Koerswijzer
In de Koerswijzer vindt u wekelijks het bijgewerkte overzicht van onze fundamentele en technische adviezen op een groot aantal Nederlandse aandelen en andere Europese en Amerikaanse aandelen met de daarbij behorende kengetallen en met een horizon van twaalf maanden. Daarnaast bieden we u op deze pagina’s een overzicht van de posities die wij u hebben aanbevolen in staatsobligaties, bedrijfsobligaties, commodities en valuta’s. De samenstelling van de Koerswijzer verandert met enige regelmaat. Bij obligaties, commodities en valuta’s openen en sluiten we af en toe posities en bij de aandelen verdwijnen er soms bedrijven van de beurs, bijvoorbeeld door een overname. In principe staan alle bedrijven met een notering in Amsterdam met hun kengetallen in het overzicht met twee adviezen. Op een beperkt aantal kleine bedrijven geven wij geen advies, omdat we ze niet als een serieuze belegging zien.
Voor de selectie van buitenlandse aandelen zijn twee criteria doorslaggevend. Op de eerste plaats moeten de bedrijven voor de Nederlandse particulier toegankelijk zijn, dat wil zeggen dat u ze bij een of het liefst meerdere brokers moet kunnen kopen of verkopen. Op de tweede plaats moeten deze bedrijven in onze ogen werkelijk van toegevoegde waarde kunnen zijn voor uw portefeuille. Mijnbouwbedrijven of autofabrikanten kent Nederland niet en die volgen wij daarom trouw.
Tip 2
Volg onze voorbeeldportefeuilles
Een andere bron van inspiratie kunnen ons zes voorbeeldportefeuilles zijn: een Nederlandse portefeuille, een offensieve portefeuille, een defensieve portefeuille, een pensioenportefeuille, een ETF-portefeuille en de portefeuille met dividendaandelen. Voor verschillende typen beleggers zijn dit voorbeeldportefeuilles vaak voor de langere termijn die we ook al jaren bijhouden. De offensieve en defensieve portefeuille bestaan al sinds 2010; de ETF-portefeuille, de jongste, sinds 2014.
Niet alleen spelen we met de voorbeeldportefeuilles in op de behoeften van verschillende typen beleggers, ook geven deze portefeuilles de beheerders de kans hun specialistische kennis met u te delen. Een goed voorbeeld hiervan is de door Menno van Hoven beheerde dividendportefeuille. Wekelijks geeft Van Hoven een update van de actuele ontwikkelingen binnen zijn portefeuille en eventuele mutaties publiceert hij altijd meteen in het tijdschrift en op de website.
Tip 3
Koop Tips en Superstocks
Het aantal investeringen die u als particulier kunt doen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF’s overal ter wereld is oneindig groot. En zelfs als we ons beperken tot de mogelijkheden die Nederlandse brokers u op hun platformen bieden, is het aantal mogelijkheden veel te uitgebreid voor onze redactie om zo intensief te volgen als we dat doen met de posities in onze Koerswijzer en in de voorbeeldportefeuilles. Er is overigens geen enkele partij in Nederland die dat wel doet.
Dat neemt echter niet weg dat we als redactie gespitst zijn op beleggingskansen die buiten ons vaste universum liggen.
Wekelijks publiceren we er daarvan twee. Op de eerste plaats is dat de Superstock. Dat is altijd een buitenlands aandeel dat we u aanraden bij onze verhalen over interessante sectoren, zoals deze week het Britse Royal Mail in het artikel over Deutsche Post DHL. In de twaalf maanden na publicatie blijven we de Superstocks ook voor u volgen, maar we nemen ze niet op in de Koerswijzer.
Een tweede categorie beleggingskansen vindt u in de rubriek Tips. Daarvoor geldt in grote lijnen hetzelfde verhaal als voor de Superstocks, met die uitzondering dat we hier heel af toe ook een bedrijf uit de Koerswijzer noemen dat we speciaal onder de aandacht willen brengen met een dringend koop- of incidenteel ook een verkoopadvies. De week is de Tip van de Week het Franse Elior Group.
De rendementen van deze tips publiceren wij iedere week in de kolom naast de nieuwe Tip in het tijdschrift en dit is ook de plek waar we een eventuele adviesverlaging naar ‘houden of ‘ verkopen’ kenbaar maken.
Tip 4
Koop fondsen en ETF´s
Abonnees van Beleggers Belangen onderscheiden zich van de meeste andere beleggers doordat ze zelf graag posities innemen in individuele aandelen of obligaties. U bent niet voor niets een actieve belegger en vindt het doorgaans saai om uw geld alleen maar te steken in beleggingsfondsen of ETF’s, zoals zoveel andere beleggers doen. Toch kunnen óók voor actieve beleggers beleggingsfondsen of ETF’s een uitstekend middel zijn om hun doelstellingen te behalen.
Met uitzondering van de drukste weken van de kwartaalcijferseizoenen publiceren wij om de twee weken een artikel over beleggingsfondsen en om de twee weken een artikel over ETF’s. Niet alleen kunt u door bijvoorbeeld één ETF aan te schaffen beleggen in de gehele S&P500-index, ook kunt u door bijvoorbeeld de aankoop van een actief fonds toegang krijgen tot markten waarop u de individuele aandelen bij uw broker niet kunt kopen, zoals een groot deel van de opkomende markten.
Tip 5
Verdiep u in assetallocatie
Iedere beleggers hanteert – bewust of onbewust – een assetallocatie, dat wil zeggen een onderverdeling van de portefeuille in beleggingscategorieën. Een klassieke assetallocatie is 50% aandelen en 50% obligaties, maar hierop zijn uiteraard ontelbaar veel varianten. Ook de beheerders van onze voorbeeldportefeuilles hanteren een assetallocatie, die kan variëren van bijna geheel belegd in aandelen tot slechts gedeeltelijk belegd over meerdere categorieën, inclusief dus cash.
De keuze voor een assetallocatie is wezenlijk voor het rendement op de lange termijn, maar ook zeer persoonlijk, namelijk sterk afhankelijk van de beleggingshorizon die u kiest en het risico dat u binnen deze periode wenst lopen. De vraag naar de juiste assetallocatie is dus vele malen gecompliceerder dan de vraag of wij van bijvoorbeeld Shell de komende twaalf maanden een positief rendement verwachten. Om bovengenoemde redenen wagen wij ons daar dus ook niet aan.
Wat wij in de rubriek Assetallocatie wél wekelijks doen, zijn de ontwikkelingen in de zes belangrijkste beleggingscategorieën, Nederlandse en internationale aandelen, staats- en bedrijfsobligaties, commodities en valuta’s, voor u bijhouden en beschrijven. Hieruit kunt u bijvoorbeeld opmaken of wij in een bepaalde periode staats- of bedrijfsobligaties aantrekkelijker vinden of dat wij Europese of Amerikaanse aandelen grotere kansen toedichten.
Tip 6
Toets uw mening
Los van hun beleggingsadviezen hebben de redacteuren van Beleggers Belangen ook een uitgesproken mening over tal van andere zaken die met beleggen samenhangen, zoals het beleid van centrale banken, de ontwikkelingen in de politiek en de wereldeconomie en de visies van toonaangevende beleggingsdeskundigen wereldwijd. Toets daarom uw eigen mening aan onze visies die we etaleren in onder meer de rubrieken Beurs en Economie en Beter Beleggen.
Tip 7
Check de website
Wat Beleggers Belangen anno 2017 wel echt anders maakt dan in 1957, is de beschikbaarheid van een website waarop alle informatie die in het tijdschrift staat én nog veel meer alleen voor abonnees wordt gepubliceerd. Zo wordt het tijdschrift wekelijks al op donderdag online gezet, publiceren we dagelijks een aantal nieuwe stukken waarvan een deel ook exclusief voor de website en versturen we zeven dagen in de week een nieuwsbrief met het overzicht van onze laatste publicaties.
Iedere abonnee van Beleggers Belangen kan door middel van zijn postcode en abonneenummer toegang krijgen tot de website en op die manier dagelijks de veranderingen bekijken van onze adviezen en tips die later pas in het tijdschrift zullen worden gepubliceerd. Ook is het mogelijk voor ieder aandeel dat wij volgen een alert in te stellen zodat u via een e-mail direct op de hoogte wordt gebracht van een eventuele advieswijziging. Onze website heeft in grote lijnen dezelfde opzet en vormgeving als dit tijdschrift, u zult er zich dus snel thuis voelen.
Lees ook: Commentaar: Nieuwe vormgeving, vertrouwde inhoud
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.