Vers (dividend) bloed
S&P (voluit S&P Dow Jones Indices) voegde per 31 januari General Dynamics en Federal Realty Trust toe aan de ruim vijftig aandelen tellende index van aandelen die hun dividend minimaal 25 jaar op rij hebben verhoogd. Het kwakkelende vastgoedbedrijf HCP werd na een dividendverlaging verwijderd.
GENERAL DYNAMICS
Defensiebedrijf General Dynamics (beurswaarde $55 mrd) verhoogde het dividend inmiddels al 25 jaar op rij met de laatste jaren consequent een groei van zo’n 10%. General Dynamics (GD), vorig jaar goed voor een koerswinst van 26% en in 2017 tot dusverre +5,7% (peildatum 31 januari), biedt momenteel een dividendrendement van 1,7%. Het aandeel is met een k/w van 19 zeker niet goedkoop met het oog op de toch magere groeivooruitzichten. Echter koopt de producent van onder meer onderzeeërs, vliegtuigen en tanks jaarlijks voor honderden miljoenen aan eigen aandelen in wat de winst per aandeel een extra impuls geeft. Op koerszwakte is General Dynamics, dat met 75% van de omzet behaald in de VS sterk afhankelijk is van de Amerikaanse overheid, dan ook koopwaardig. Analisten zijn overigens zeer positief met negen strong buys, zeven buys, vier keer hold en geen enkel verkoopadvies.
FEDERAL REALTY
De andere nieuwkomer is Federal Realty Investment Trust (beurswaarde $10 mrd) een Real Estate Investment Trust (REIT) gespecialiseerd in lokale winkelcentra en ‘mixed-use properties’, qua activiteiten deels vergelijkbaar met marktleider Simon Property. Federal Realty Investment Trust (ticker FRT) verhoogde het dividend nu al 49 jaar op rij en beschikt daarmee over een uniek record, aangezien geen enkele REIT qua trackrecord ook maar in de buurt komt. Het is geen verrassing dat ook FRT het net als veel sectorgenoten lastig heeft op de beurs vanwege de malaise bij veel retailers door het veranderende koopgedrag van consumenten, die steeds vaker via internet bestellen. Vorig jaar verloor het aandeel 3%, in 2017 staat er tot dusverre een min van 2% op het bord (peildatum 31 januari). Qua dividend is FRT een uitschieter, alhoewel het aandeel onvoorspelbaar is met een sterk wisselende jaarlijkse dividendgroei. Vorig jaar werd het dividend met ruim 4% verhoogd, goed voor een actueel dividendrendement van 2,8%. Dat is, gezien de laatste ontwikkelingen, niet overdreven veel voor een dergelijke REIT.
EXIT HCP
Eén Dividend Aristocrat werd dit jaar, zoals verwacht, verwijderd. Healthcare REIT HCP verkeerde al geruime tijd in problemen en verlaagde in december nog het dividend met 36% na de afsplitsing van dochter Quality Care Properties (QCP). HCP, dat een vastgoedportefeuille heeft met onder meer verzorgingstehuizen en ziekenhuizen, leverde in 2016 22% in, voorafgegaan door een dubbelcijferige koersdaling in 2015. Het dividend werd in november verlaagd van $0,575 naar $0,37 per kwartaal, tegelijkertijd met de afsplitsing van QCP. Die laatste keert echter nog steeds geen dividend uit, waardoor HCP’s dividendverlaging niet één op één gekoppeld kan worden aan de spin off. Dat laatste is dan ook de reden dat S&P het aandeel uit zijn Aristocrats Index verwijderde. Abbott Laboratories en AbbVie zitten daar nog wel in, ondanks een lager dividend voor beide aandelen na de opsplitsing. Wel werd het totale dividend overeind gehouden en dus ook de positie als Dividend Aristocrat voor beide aandelen gehandhaafd door S&P.
VEEL GROTE NEGATIEVE UITSCHIETERS
Inmiddels zijn er, na de drie bovengenoemde wijzigingen, dus weer 52 Dividend Aristocrats die het jaar zijn gestart met een koerswinst van 1,2% per eind januari. Opvallend, maar zeker niet verrassend gezien de sterke dollar, is het aantal forse dalers dit jaar op dagbasis onder de Dividend Aristocrats, vaak na de jongste kwartaalcijfers, waaronder naast Colgate Palmolive ook Automatic Data Processing (-6,1% YTD), Air Products & Chemicals (-3,3%), Target (-12,2%) en Sysco (-7,5%).
DIVIDEND ARISTOCRATS EUROPA
Zoals bekend telt Europa nauwelijks echte Dividend Aristocrats met een reeks van 25 jaar op rij van onafgebroken dividendverhogingen (een uitzondering is Roche, dat het dividend nu dertig jaar op rij heeft verhoogd). Om die reden hanteert S&P andere maatstaven voor de Europese variant van de Dividend Aristocrats, met een dividend dat minimaal tien jaar in plaats van 25 jaar op rij verhoogd moet zijn voor de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats Index. Deze is echter kwalitatief gezien veel minder sterk dan de ‘echte’ Amerikaanse variant met de afgelopen jaren veel aandelen die hun dividend fors verlaagden of zelfs helemaal schrapten. Al vaak schreef ik over Tesco en Serco Group die na een mooie serie verhogingen hun dividend uiteindelijk helemaal schrapten. Vorig jaar kwamen daar nog een aantal Aristocrats bij, waaronder Weir Group, Capita en BHP Billiton. Ook is 2017 slecht gestart met een dividendverlaging door ‘Aristocrat’ Cobham en een zeer waarschijnlijke exit later dit jaar door het in problemen verkerende Pearson, dat het interim-dividend vorig jaar niet verhoogde en de uitkering dit jaar waarschijnlijk gaat verlagen. Europese bedrijven zijn over het algemeen ook veel minder bezig met een sterke dividendhistorie en laten in de praktijk de uitkering op jaarbasis afhangen van de winstontwikkeling in dat betreffende jaar.
NIEUWE POSITIE DIVIDENDPORTEFEUILLE
Toch zijn er genoeg sterke dividendaandelen in Europa die hun dividend stapsgewijs verhogen en, nog veel belangrijker, ook in staat zijn om hun uitkering de komende jaren verder op te schroeven. Daarvan zitten er inclusief de laatste aankoop van vorige week nu 17 in de dividendportefeuille. Vorige week kocht ik namelijk het Zweedse Assa Abloy (ISIN: SE0007100581), in Nederland actief met bekende merknamen als Nemef en Lips. Assa (beurswaarde omgerekend $19,7 mrd) is wereldwijd actief als producent van ‘secure door opening solutions’, ofwel (elektromechanische) ver- en ontgrendelingsproducten voor de beveiliging en veiligheid. Mede dankzij een sterke aanwezigheid in opkomende markten profiteert het bedrijf net als bijvoorbeeld United Technologies van het thema urbanisatie. Thuisland Zweden was in 2015 goed voor slechts 5% van de totale omzet, terwijl Assa ruim een derde van de verkopen realiseerde in de Verenigde Staten. China was in 2015 goed voor ruim 10% van de totale omzet, die vorig jaar uitkwam op SEK 71,3 mrd. Voor 2017 rekenen analisten gemiddeld op een omzet van SEK76,4 mrd (+7,1%) waarbij een getaxeerde wpa van SEK 7,95 (2016: SEK 7,09) resulteert in een geschatte k/w van ruim 20. Dat is voor een dergelijk groeiaandeel zeker niet overdreven. In lijn met de winstgroei verhoogde Assa Abloy het dividend vorige week met 13% tot SEK3 per aandeel, wat bij de huidige koers van SEK165,60 een dividendrendement van 1,8% oplevert (op 27 april gaat het aandeel ex-dividend). Het dividend wordt inmiddels al ruim tien jaar op rij verhoogd door Assa, dat pas in 1994 een beursnotering kreeg. Gezien de solide financiële positie, prima (groei)vooruitzichten en sterke cashflow mogen beleggers ook de komende jaren rekenen op aanvullende dividendverhogingen. Vorige week kwam Assa met enigszins teleurstellende cijfers, waarna de koers ruim 4% wegzakte, om vervolgens weer wat op te krabbelen. Voor mij was dat een uitgelezen kans om dit mooie aandeel toe te voegen aan de dividendportefeuille. Op 2 februari kocht ik dan ook een nieuwe positie voor omgerekend 2% cash in Assa Abloy tegen een koers van SEK 164,20.
Lees ook: Vijf veelbelovende Amerikaanse small- en midcaps
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.