VS kan slachtoffer worden van eigen valuta-maatregelen
Ook Japan zou volgens critici de koers van de eigen munt, de yen, manipuleren, en ook hier valt die kritiek te begrijpen. Het land heeft er nooit een geheim van gemaakt de economie te willen stimuleren, onder andere met monetaire maatregelen. De stimulatie heeft de waarde van de yen gedrukt, wat gunstig is voor de Japanse export.
Vorige week klonk in dit verband ook de naam van Duitsland. Een nogal dubieuze aantijging omdat Duitsland als lid van de eurozone geen nationale valutapolitiek kan voeren. Als er al sprake is van manipulatie, zou de ECB daar achter zitten.
Als het blijft bij vingerwijzen, zal de invloed op de verschillende valuta’s beperkt blijven. Zouden de VS echter daadwerkelijk maatregelen gaat nemen, dan kan dit wel tot grote bewegingen leiden. Gek genoeg is het juist de dollar die in dat geval een aannemelijke kandidaat is voor een flinke stijging, precies wat Trump niet wil. Handelsbelemmeringen zouden voor grote exporterende landen tot economische schade leiden, wat de waarde van de munten van dit landen zal drukken. Omdat de VS minder afhankelijk zijn van de export dan veel andere landen, zal het effect in dit land minder groot zijn. Dat zal zich vertalen in een stijgende dollarkoers. Op de financiële markten zal er in dit scenario waarschijnlijk onrust ontstaan. De dollar is nog altijd de meest geliefde bestemming voor ongeruste beleggers. Onrust zal de waarde van de dollar dus ook kunnen opdrijven. De ‘manipulators’ aanpakken zou in dat opzicht een mooi voorbeeld kunnen zijn van ‘wie een kuil graaft voor een ander…’
Lees ook: TomTom voorziet weer lagere omzet
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.