Beter Beleggen: En wat doet u met het dividend?
Dat valt goed te begrijpen, want zeker in deze tijd is het verschil tussen dividendaandelen en andere beleggingen groot. Om de economie er bovenop te helpen, hebben centrale banken op de geldmarkt geïntervenieerd, maar zodra duidelijk werd dat renteverlagingen weinig zoden aan de dijk zetten, begonnen ze op de kapitaalmarkt op grote schaal obligaties op te kopen, waardoor de lange rente tot onder het nulpunt zakte.
Deze lage rentestand speelt pensioenfondsen parten. Vóór 2008, het jaar dat de mondiale crisis begon, betaalden Duitsland en Nederland op hun tienjarige leningen rentes van pakweg 4%, nu is dat minder dan een kwart en bieden aandelen zelfs 1% meer dividend dan toen. Het dividendrendement is momenteel viermaal zo hoog als de couponrente van staatsobligaties.
Omdat het dividend, net als de couponbetalingen bij obligaties, een vorm van sparen is, ontdekken steeds meer spaarders de voordelen van dividendaandelen. Het dividend is een partiële uitkering en het dividendrendement is het ontvangen deel van de winst, uitgedrukt als percentage van de koers.
De kunst van beleggen bestaat erin om aandelen te vinden die stijgen. Dat geldt ook voor dividendaandelen. Het mooie van dividendaandelen is dat ze ook rendement genereren als de markten dalen. De crux zit ‘m in de toekomstige dividenden. Als de beurs onderuit gaat, denderen dividendaandelen net zo hard omlaag, maar in het herstel dat daarop volgt, veren zij wel sneller op.
Meer rendement
Het dividend echter, ook dat van de zogenoemde Dividend Aristocrats, is geen vast gegeven. Enkel bedrijven die hun zaken goed op orde hebben, kunnen het dividend stelselmatig blijven verhogen. De meeste bedrijven streven naar een stabiel of licht stijgend dividend en het is niet ongebruikelijk dat zij ook bij verlies dividend blijven uitkeren, uit hun reserves of als stockdividend. Op de beurs worden aandelen die het dividend verlagen namelijk afgestraft, vooral als dit onverwacht gebeurt of als het bedrijf de markt niet van de noodzaak tot de verlaging kan overtuigen.
Bedrijven die consequent hun dividend verhogen, genereren gemiddeld 2 procentpunt meer rendement dan aandelen die dat niet doen. Dit verschil lijkt klein, doch dat extra rendement betekent wel dat u in 30 jaar tweemaal zoveel kapitaal opbouwt.
Als u eind 1992 in elk van de 45 aandelen van de S&P 500 Dividend Aristocrats $10.000 had geïnvesteerd (voor een totaal van $450.000), dan was eind 2016 uw inleg op jaarbasis met 6,7% gegroeid tot $2,15 mln. Dat is niet alleen $802.933 minder dan de index, maar ook $161.949 minder dan het eindbedrag van de reguliere S&P500.
Met het dividend erbij stijgt het jaarrendement echter naar 9,2% en is uw investering aangegroeid tot $3,7 mln. Dat is $1,95 mln minder dan bij de returnindex van Dividend Aristocrats en $21.549 minder dan de returnindex van de S&P500.
De reden dat u een slechte zaak doet, is dat u blijft zitten met de waardeloze aandelen van bedrijven die failliet gegaan zijn, terwijl indexbeheerder Standard & Poor’s de vrijgekomen plaatsen opvult met de beste aandelen van dat moment.
Kijkt u puur naar de dividendopbrengsten, dan wordt het een ander verhaal. In het eerste jaar mocht u op uw rekening $14.439 bijschrijven. Dat komt neer op een dividendrendement van 3,3%. In 2016 werd er $37.369 aan dividend uitgekeerd, en dit ondanks het feit dat door faillissementen en overnames de helft van de noteringen opgeheven is. Dit komt neer op een dividendrente van 8,3%, dat is het dividendrendement op basis van de aankoopkoers.
Daarnaast ontving u in de loop der jaren $487.277 aan dividend, terwijl u destijds slechts $450.000 investeerde. Zolang u kapitaal opbouwt, moet u het dividend wel blijven herbeleggen. Want al zijn het kleine bedragen, u wordt daarbij geholpen door het effect van de samengestelde rente.
Lees ook: Snurer blikt vooruit: 3 strategieën om superrijk te worden
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.