Column: het beste jongetje van de klas
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de Nederlandse economie er momenteel goed voor staat, met een groei van 2,1% over heel 2016 en 0,5% over het vierde kwartaal, wat erop duidt dat er van een vertraging nog geen sprake is.
Vooral de consument durft weer meer uit te geven, wat het gevolg is van de aantrekkende werkgelegenheid. Nederland lijkt daarbij momenteel ook het beste jongetje van de klas te zijn, want ook de Europese Commissie is te spreken over de voortgang. Brussel heeft de verwachting van de economische groei van Nederland voor dit jaar opgeschroefd van 1,7 naar 2%, met name gedreven door particuliere consumptie en investeringen. Het grootste risico voor Nederland vormt Groot-Brittannië, want het Britse vertrek uit de EU kan een negatief effect hebben op de export.
Desondanks verwacht de Europese Commissie dat Nederland de komende jaren tot de best presterende economieën in Noordwest-Europa zal behoren. De economische groei van Frankrijk, België en Duitsland blijft het komend jaar naar verwachting steken op maximaal 1,6%. Het zijn natuurlijk nieuwsberichten die het huidige kabinet maar ook andere politieke partijen als muziek in de oren klinken met het oog op de verkiezingen in maart. Elk beetje positieve publiciteit in aanloop hiernaartoe is natuurlijk goud waard en de mediacarrousel zal de komende weken op volle toeren gaan draaien, waarbij de partijen hopen te zullen stijgen in de peilingen (hoe onbetrouwbaar deze ook gebleken zijn).
Ondanks al dit positivisme is er wel een punt dat mij zorgen baart, namelijk dat het aantal huishoudens onder de armoedegrens in 2015 is gestegen. Van de ruim zeven miljoen Nederlandse huishoudens moest 8,8% rondkomen van een inkomen onder de €1030 per maand. Er is in mijn ogen nog genoeg werk aan de winkel voor de politiek om niet alleen de groei vast te houden, maar ook de financiële balans in de samenleving te verstevigen.
Lees ook: Column: Trump neemt valutabeleid op de korrel
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.