Column: Niets nieuws onder de zon
Winston Churchill, premier van het Verenigd Koninkrijk van 1940 tot 1945, zei dat hoe verder iemand kan terugkijken, hoe verder hij vooruit kan kijken. Laten wij terugkijken tot 1881, het jaar dat er begonnen werd met het nauwkeurig bijhouden van aandelendata. Het eerste dat opvalt is dat een k/w van 29 extreem hoog is. De koerswinstverhouding was alleen in juli t/m september 1929 en vanaf mei 1997 t/m maart 2002 hoger. Dit houdt in dat de S&P500 96,3% van de tijd sinds 1881 een lagere waardering heeft gekend.
Gevolg is dat de rendementen op de S&P500 zwaar zullen tegenvallen.
Dat de Amerikaanse beurs extreem duur is, valt niet zo vaak te horen omdat de financiële markten de enige winkels zijn waar mensen naar binnen rennen als ze extra moeten betalen. Bij grote korting rennen de beleggers juist naar buiten. Hoe hoger de waardering van de beurs, hoe zwaarder Jeremy Grantham het heeft. Hij is mede-oprichter van vermogensbeheer GMO en gespecialiseerd in zeepbellen. De afgelopen jaren heeft hij het beheerd vermogen van GMO zien teruglopen van $124 mrd naar $80 mrd.
In een zeepbel halen mensen namelijk geld bij hem weg. Als een zeepbel piekt, zien de economie en de beurs er altijd vriendelijk uit. Mensen begrijpen niet waarom GMO dan zo voorzichtig belegt. Ze zullen het bij GMO wel verleerd zijn, is hun gedachte. De laatste keer dat een derde van het vermogen wegliep was tijdens de technologiezeepbel eind jaren ‘90. Het grootste deel van het geld keerde nooit meer terug bij GMO. Het kapitaal ging naar technologie-aandelen, waarvan de waarde voor een groot gedeelte verdampte tijdens het uiteenspatten van de zeepbel.
De geschiedenis blijft zich herhalen. Neem het aantreden van president Hoover in 1929. Hij was net als Trump één van de weinige Amerikaanse presidenten die geen ervaring hadden als gouverneur of als generaal. Hoover tekende in 1929 meteen de Mexican Repatriation Act. Hij stuurde 1 tot 2 miljoen Mexicanen het land uit, van wie 60% in de Verenigde Staten geboren was. Waarderingen zijn hoog, beleggers zoeken meer risico’s en onervaren presidenten komen met provocerende acties. In 2017 is er niets nieuws onder de zon.
Lees ook: Column: iedereen zal de prijs gaan betalen
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.