Pimco waarschuwt voor ‘ophaalbrug-kapitalisme’
Lees ook: Commentaar: It's Wall Street, stupid!
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.
In 1995 kwam Stephen Shakespeare van onderzoeksbureau YouGov met de term ‘ophaalbrug-kapitalisme’ voor het dreigende isolationisme. Pimco relateert deze term aan deglobalisering, een trend die al vanaf het uitbreken van de financiële crisis in 2009 een dreiging vormt voor de wereldwijde economie. Dit heeft zich gemanifesteerd in een stagnatie van de wereldwijde handelsvolumes en een dramatische krimp van internationale kapitaalstromen. Door onder meer de Brexit en de aangekondigde plannen van Donald Trump vreest Pimco dat het ophaalbrug-kapitalisme verder zal versnellen en de wereld onzekerder en potentieel minder stabiel zal worden – zeker omdat het beleid van Donald Trump volgens de vermogensbeheerder hooguit op korte termijn de Amerikaanse groeicijfers zal opstuwen. Voor de langere termijn vreest Pimco dat de groei hier juist onder gaat lijden en de kans op inflatie vergroot wordt, wat voor de Amerikaanse centrale bank reden zal zijn om de rente te verhogen.
Verder verwacht Pimco dat de valutamarkten volatiele tijden tegemoet gaan. Het ophaalbrug-kapitalisme zal de Amerikaanse dollarkoers opstuwen, zeker ten opzichte van de Japanse yen en andere Aziatische munten. Pimco denkt dat Trump deze landen daarom onder druk zal zetten om hun munt te versterken, maar dat dit juist een averechts effect zal hebben. Een sterke dollar kan in China tot een nog verdere kapitaaluitstroom en Chinese depreciatie leiden, wat vervolgens een grote deflatoire schok voor de rest van de wereld kan opleveren. Mede daarom denkt Pimco dat beleggers een grotere risicopremie zullen vragen voor beleggingen in onder meer China en Mexico, terwijl voor Rusland de risicopremie juist zou moeten afnemen.
Europa zal intussen, dankzij een combinatie van negatieve reële rentes en een lage wisselkoers, profiteren van het ophaalbrug-kapitalisme, terwijl ook grondstoffenproducenten het tijdelijk beter moeten doen. Het grootste gevaar schuilt er volgens Pimco in dat ook andere landen gaan nadenken over het ophaalbrug-kapitalisme en sommige Europese landen economisch nationalisme zullen prefereren boven vrijhandel. De verkiezingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland en eventueel ook Italië kunnen daarbij een pragmatische Brexit bemoeilijken en grotere politieke druk zetten op de Europese Centrale Bank. Daarom stelt Pimco dat het ophaalbrug-kapitalisme een financiële schijnveiligheid creëert en kan leiden tot een scherpe daling van internationale kapitaalstromen – en dan met name vanuit opkomende markten.
Lees ook: Commentaar: It’s Wall Street, stupid!
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.