Column: Verkiezingen domineren beleggersagenda
Naast Fidelity heeft bijvoorbeeld ook BNY Mellon een aantal Britse beleggingsexperts opgetrommeld om hun licht te laten schijnen over de naderende Nederlandse verkiezingen. De aandacht is niet zo vreemd omdat de markten lijken te worden beïnvloed door politieke onzekerheden, wat er al toe heeft geleid dat veel kapitaal stroomt van obligaties naar aandelen. BNY Mellon stipt aan dat de Nederlandse economie weliswaar niet groot genoeg is om de markten te verstoren, maar wel de potentie heeft om een domino-effect in de eurozone te veroorzaken. Alle experts van BNY Mellon denken dat de PVV een aanzienlijke zetelwinst zal boeken en sommigen gaan er in hun basisscenario zelfs van uit dat de partij van Geert Wilders de meeste stemmen krijgt. Het risico voor het voortbestaan van de eurozone is beperkt, aangezien de meeste andere partijen tot dusver hebben geweigerd om een coalitie met de PVV te overwegen. De beleggingsexperts verwachten wel dat de VVD wederom deelneemt aan de volgende coalitieregering en dat Mark Rutte aanblijft als premier.
Standard Life stelt echter dat beleggers zich niet te veel zorgen moeten maken over de goedgevulde politieke agenda en dat de winstontwikkeling van bedrijven belangrijker is. Op korte termijn kunnen politieke gebeurtenissen zeker voor volatiliteit zorgen, maar Standard Life kijkt liever naar diepere macrofactoren. Het ziet drie factoren die een rol spelen in de verdere verbetering van de bedrijfscyclus in 2017. Allereerst is er de gewijzigde opstelling van de OPEC, die zorgt voor stabilisatie van de olieprijs boven $50 per vat. Standard Life ziet dit als een startpunt voor meer investeringen in de energiesector, wat positief kan uitpakken voor de wereldeconomie. Daarnaast wijzen de experts op het afbouwen van voorraden dankzij toenemende consumentenbestedingen, aantrekkende arbeidsmarkten en betere financiële omstandigheden. De derde factor die Standard Life noemt is dat de bedrijfswinsten in de VS positief worden beïnvloed door de aangekondigde belastingverlagingen en deregulering. Het worden nog roerige weken in Nederland, maar het is goed om ook het grotere plaatje te zien.
Lees ook: Technische Analyse Altice
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.