Roering op de suikermarkt
Daarmee is de druk op de suikerprijs echter niet verdwenen. Gunstige weersomstandigheden wijzen op een hoge suikerrietoogst in topexporteur Brazilië, terwijl brancheorganisatie International Sugar Association de prognose voor het tekort in het tot eind september lopende seizoen met 324,000 ton verlaagde. De bijstelling wordt voornamelijk veroorzaakt doordat het verbruik in de ontwikkelde wereld wat achterblijft bij de verwachtingen. Het mei-contract is sinds half februari met ruim 10% gedaald tot 18,4 dollarcent. Sinds een hoogtepunt van 24 cent begin oktober komt de daling zelfs op meer dan 20%.
Voor beleggers biedt de terugval een mooi instapmoment. Zelfs als de ISO gelijk krijgt met de prognose van een lagere afzet in de ontwikkelde wereld, ligt de voorraad aan het eind van het seizoen maar liefst 11,1 miljoen ton lager dan twee jaar geleden. Hoewel de suikerconsumptie in Europa en de Verenigde Staten onder druk staat – onder meer door de invoering van een suikerbelasting in het Verenigd Koninkrijk volgend jaar – wordt dat volgens handelshuis Abares gecompenseerd door een groeiende afname in opkomende markten. Onder meer in Brazilië, China, India, Indonesië, Oekraïne en Rusland neemt het suikerverbruik juist toe.
Abares houdt rekening met een gemiddelde groei van de wereldconsumptie met 2,3% per jaar. De productie groeit in deze periode met 1,6%. Hoewel het verschil uiteindelijk opgevangen kan worden door minder van de zoetstof te verwerken tot biobrandstof of door een uitbreiding van de suikerriet- of suikerbietenoppervlakte, is de markt door de krimpende voorraad kwetsbaar voor prijsschokken. Beleggers kunnen daarop anticiperen via de ETFS Sugar ETC (ISIN: GB00B15KY658).
Lees ook: Column: dividend is het mooiste wat er is
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.