Financiële sector positief, olie en auto’s onderuit
De eerste is de verwachting dat de Fed haar officiële rentetarieven gaat verhogen. Dat wordt in de aandelenmarkten als een positief teken gezien. De Fed maakt zich klaar om de rente in stappen te verhogen naar een niveau dat inflatiebestrijding in de toekomst mogelijk maakt.
Het is echter een goed teken dat de inflatie nu aan het stijgen is. Het duidt op economische groei, en dat vormt een goed klimaat voor bedrijven. Hun winst neemt er door toe waardoor ook de aandelenkoersen zullen stijgen. Als de winsten meer stijgen dan de aandelenkoersen, dan nemen daardoor de waarderingen (k/w’s) af, wat gunstig is omdat vooral de Amerikaanse aandelenmarkt aan de dure kant is.
De ECB zal dezelfde weg volgen als de Fed. De ECB uitte zich de afgelopen week milder over het prijsklimaat en gaf aan dat de grootste problemen (deflatie of lage inflatie) achter de rug zijn. Hij stelde niet te verwachten dat het noodzakelijk zou zijn om de rente lager te stellen dan nu het geval is.
De tweede gebeurtenis was de daling van de olieprijs. Saoedi-Arabië maakte bekend productiebeperkingen te hebben teruggedraaid. Ook bleken de olievoorraden in de VS te zijn gestegen. Er dreigt dus weer een overaanbod aan olie te ontstaan. Dat was vreemd genoeg niet goed zichtbaar in de koersen van de oliebedrijven. Over langere termijn staat de MSCI World Oil and Gas Exploration and Production NETR USD Index met daarin veel Amerikaanse oliebedrijven wel al stevig in de min (zie grafiek).
Opvallend was de afgelopen week voorts dat de financiële sector het relatief goed deed: Société Générale en Crédit Agricole in Frankrijk, Commerzbank en Deutsche Bank in Duitsland, Caixabank, Banco Popular Espanol, Banco de Sabadell, Banco Bilbao Vizcaja Argenta, Bankia en Banco Santander in Spanje, KBC in België. Dit is onder meer een gevolg van de stijgende rente die altijd goed is voor het verdiensten van banken, die immers voor een belangrijk deel leven van de rentespread, het verschil tussen de korte rente waartegen ze lenen en de lange rente waartegen ze uitlenen. Bovendien profiteren zij als beleggers ook van hogere aandelenkoersen. Dat geldt natuurlijk ook voor verzekeraars. De MSCI World Financials Index vertoont dan ook al over langere tijd een stijging (zie grafiek).
De autosector lag er afgelopen week slecht bij. Zowel BMW als Volkswagen in Duitsland als Renault en Peugeot in Frankrijk behoorden tot de grootste dalers. Een verklaring hiervoor hebben wij niet kunnen vinden. De Franse grootgrutter Carrefour kende met -4,6 ook een slechte week en was het slechtst presterende CAC40-fonds. Het bedrijf kwam met jaarcijfers waaruit bleek dat vooral in Frankrijk nog veel werk nodig is om de winstgevendheid weer de goede richting op te krijgen.
Lees ook: Duitse economie stoomt door
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.