Spreads bedrijfsobligaties vrijwel stabiel ondanks politieke onrust
De tienjaarsrente in de VS liep vorige week duidelijk op. Ook de Duitse rente is verder gestegen. Dit kwam niet alleen door de gunstige macro-cijfers van de laatste tijd, maar ook door de hogere inflatieverwachtingen van de ECB. De inflatieverwachting voor dit jaar is verhoogd van 1,3 naar 1,7% en voor 2018 van 1,5 naar 1,6%. Daarmee lijkt het gevaar van deflatie zo goed als geweken. Wel wordt de oplopende inflatie vooralsnog vooral veroorzaakt door de gestegen olieprijs. De kerninflatie, exclusief energie- en voedselprijzen, blijft steken op circa 1% en blijft daarmee ver onder de doelstelling van de ECB. Naar verwachting stijgt de kerninflatie pas in 2019 naar 1,8%. Voor ECB-voorzitter Mario Draghi is er dus voldoende reden om het huidige ruime monetaire beleid voort te zetten. Vanaf april zal het obligatie-opkoopprogramma door de ECB wel worden teruggeschroefd van €80 mrd naar €60 mrd per maand.
Hoe dit zal uitpakken voor de bedrijfsobligatiemarkt moet worden afgewacht, maar de kans is groot dat dit al in de risico-opslagen verdisconteerd is. De spreads houden zich ondanks alle politieke onzekerheid zeer goed en bleven afgelopen week vrijwel stabiel. Door de hogere onderliggende risicovrije rente steeg het effectieve rendement op de iBoxx Corporates Index (investment grade euro bedrijfsobligaties) echter op weekbasis met circa drie basispunten, naar 1,23% afgelopen vrijdag. Op de euro-highyieldmarkt waren de verliezen wat groter. Hier steeg het effectieve rendement met circa twaalf basispunten naar 3,43%. De spreads zijn de laatste maanden overigens sterk omlaag gekomen en blijven dichtbij het laagste niveau van dit jaar.
Veel meer dan investment grade, is het highyieldsegment afhankelijk van de economische conjunctuur. Het herstel in de eurozone leidt tot een betere winstgevendheid en een lagere schuldgraad bij het bedrijfsleven, waardoor de kans op verliezen door wanbetaling afneemt. Die kans is sowieso al klein. Zo rekent kredietbeoordelaar Moody’s voor de highyieldmarkt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA-regio) op een laag wanbetalingspercentage van 2% per eind februari 2018.
Lees ook: Onzekerheid troef rond Zuid-Afrikaanse rand
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.