Commentaar dividendportefeuille: Kijk vooral ook verder!
Natuurlijk zijn er veel mooie dividendaandelen, maar die kan ik helaas niet allemaal opnemen in de dividendportefeuille, simpelweg omdat het dan te onoverzichtelijk wordt en het meer gaat lijken op een beleggingsfonds qua aantal aandelen en spreiding.
Om het voor de lezers van Beleggers Belangen overzichtelijk te houden en om te waarborgen dat de portefeuille goed na te bootsen is, beperk ik me dan ook tot een maximum van zo’n 40 aandelen. Dat zijn zoals gezegd hoofdzakelijk largecaps met een beurswaarde van enkele tot wel honderden miljarden.
Tegenover een groter koerspotentieel staat vaak ook een groter risico als het gaat om beleggen in kleinere aandelen, die niet of nauwelijks gevolgd worden door analisten. De voorkeur gaat dan ook uit naar hoofdzakelijk gevestigde namen binnen de dividendportefeuille.
Momenteel telt de dividendportefeuille slechts één echte smallcap in de vorm van Thermador (dat vorige week werd toegevoegd). Eerder was SEB natuurlijk een smallcap, maar dat is dankzij de forse koersstijging de afgelopen twee jaar deze categorie inmiddels ontgroeid. Nog een mooi voorbeeld is het Amerikaanse chemiebedrijf Stepan (huidige beurswaarde $1,8 mrd) dat ook tijdelijk deel uitmaakte van de portefeuille en achteraf gezien veel te snel weer door mij werd verkocht.
Een beperkt aantal aandelen in portefeuille betekent keuzes maken, en in de praktijk pakken die niet altijd even goed uit. Het meest actuele voorbeeld hiervan is Oracle, dat gisteren met uitstekende cijfers kwam en vandaag zo goed als zeker een nieuwe hoogste jaarkoers op ruim $45 gaat aantikken. Ik ruilde Oracle met een kleine winst van 6,2% (koers toen $38,93) eind vorig jaar in voor Kroger. Dat laatste aandeel begon ijzersterk maar wist met de laatste kwartaalcijfers niet te overtuigen (de prijzenoorlog binnen de sector is voorlopig nog niet voorbij en de komst van Lidl naar de Verenigde Staten voorspelt weinig goeds) waardoor ik uiteindelijk besloot om zonder kleerscheuren (een totaalrendement van slechts 1,2%) weer afscheid te nemen van het supermarktbedrijf. Per saldo werd er dus nauwelijks rendement gemaakt en had ik beter Oracle kunnen handhaven. Dat laatste benadruk ik overigens ook altijd als ik afscheid neem van een positie, door te stellen dat u het desbetreffende aandeel prima kunt aanhouden naast de kernselectie van de (40 aandelen tellende) dividendportefeuille. Keiharde verkoopadviezen zal ik dan ook zelden geven: het gaat in 9 van de 10 gevallen om een naar mijn mening beter alternatief voor een bestaande positie.
VERDER KIJKEN: SMALLCAPS ALS AANVULLING
Tegenover veel succesvolle transacties staan dus ook zeker enkele minder sterke beslissingen van mijn kant, ook al resulteert dat zelden in (forse) verliezen. Het is wat mij betreft dan ook zeker van belang om als belegger verder te kijken dan de dividendportefeuille. Maandelijks is er een nieuwe tip of een artikel waarin meerdere dividendaandelen worden besproken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vijf Amerikaanse (februari) en Europese (vorige week) smallcaps.
Dat zijn, net als de individuele aandelentips, stuk voor stuk kandidaten voor de dividendportefeuille, alleen kan ik natuurlijk niet alle aandelen die ik tip ook toevoegen, aangezien de dividendportefeuille dan inmiddels uit honderden aandelen zou bestaan. Het blijft zoals gezegd een kwestie van keuzes maken, waarbij ik natuurlijk ook te maken heb met valuta- en sectorwegingen, die enigszins in balans moeten blijven.
De dividendportefeuille vormt dan ook slechts een kernselectie van sterke dividendaandelen voor de lange termijn, met zoals gezegd veelal gevestigde namen die qua koersontwikkeling zeker niet bij de absolute buitencategorie behoren. Met name small- en midcaps waren de voorbije jaren de grote uitblinkers, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.
Een mandje smallcaps vormt dan ook een prima aanvulling. Denk bijvoorbeeld aan 10 tot 20 kleinere aandelen en reserveer hiervoor een weging van maximaal 20% in uw dividendportefeuille. Uiteraard is het, net als bij de ‘gewone’ portefeuille wel zaak om consequent te blijven herbeleggen en te profiteren van tussentijdse koersdalingen, want die komen er uiteindelijk wel een keer voor elk aandeel.
Ik zal ook de komende maanden en jaren continu met nieuwe tips komen die u kunt gebruiken als aanvulling op u eigen dividendportefeuille. U zult dan echter wel zelf moeten bepalen welke aandelen u wilt toevoegen aan uw portefeuille. De huidige dividendportefeuille is een prima basis, maar is zeker niet heilig. Als ik een nieuwe kooptip niet toevoeg aan de dividendportefeuille betekent dat dus niet dat het aandeel niet geschikt is voor uw eigen dividendportefeuille.
Het advies is dan ook om vooral ook zelf verder te kijken. Een portefeuille met 50 of 60 aandelen is geen enkel probleem, zolang u maar goed de weging per aandeel en/of categorie in de gaten houdt, zeker indien u zich richt op small- en midcaps.
Een groot voordeel daarbij is tegenwoordig dat een bredere spreiding qua kosten zeer goed te realiseren is dankzij brokers als DeGiro, waar u bijvoorbeeld al voor iets meer dan €0,50 kunt investeren in Amerikaanse aandelen. In de praktijk is hierdoor een investering van slechts 100 dollar per aandeel (ofwel 0,5% kosten) dus al prima kostentechnisch te verantwoorden.
Kijk dan ook vooral verder dan de dividendportefeuille en volg zeker ook uw eigen gevoel bij de keuze voor een nieuw (dividend)aandeel. Ondertussen zal ik ervoor blijven zorgen dat u elke maand weer nieuwe alternatieven voorgeschoteld krijgt!
Lees meer over dividend in ons e-magazine
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.