Rockefellers geheime liefde voor dividend
Lees ook: De glazen bol van analisten
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.
Begin deze week overleed David Rockefeller, de laatste kleinzoon van oliemagnaat John Rockefeller, op 101-jarige leeftijd. Hij was de enige telg uit de familie die in het bankwezen heeft gewerkt. David stond aan het hoofd van Chase Manhattan Bank en deelde met zijn grootvader de voorliefde voor dividendaandelen.
De grootvader van David, John Davison Rockefeller (1839-1937) richtte in 1870 Standard Oil Company op, de grootste oliemaatschappij ooit ter wereld. Op een gegeven moment controleerde de legendarische Rockefeller meer dan 95% van de Amerikaanse olieproductie en hierdoor indirect 2% van de Amerikaanse economie.
Na verschillende rechtszaken werd Standard Oil op last van de mededingsautoriteiten in 1911 opgebroken in 34 kleinere bedrijven. De opgesplitste onderdelen van Standard Oil zijn nog steeds wereldspelers van formaat. Sommige bedrijven zijn door fusies en overnames weer samengevoegd, zoals ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron, of kwamen via Amoco uiteindelijk terecht bij British Petroleum.
De ontbinding van Standard Oil maakte van John D. Rockefeller niet alleen de rijkste man op aarde, hij was ook de eerste dollarmiljardair ter wereld. Ondanks het feit dat hij zich al in 1895 had teruggetrokken uit het dagelijkse bestuur van de oliemaatschappij, behield John omwille van het dividend een kwart van alle uitstaande aandelen van Standard Oil en daarmee dus ook van de spin-offs, die snel in waarde zouden verdubbelen.
Het vermogen van John D. Rockefeller werd bij zijn dood geschat op $1,4 mrd. Omgerekend naar de huidige tijd is dat gemeten aan het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten meer dan $350 mrd. Dat is vijf keer zo veel als de huidige rijkste man op aarde. Velen beschouwen de oliemagnaat dan ook als de rijkste man aller tijden.
Onder beleggers wordt John D. Rockefeller geroemd om zijn veelgeciteerde woorden: “Do you know the only thing that gives me pleasure? It’s to see my dividends coming in” oftewel in het Nederlands: Weet je het enige waar ik echt blij van word, dat is het dividend. Want de nazaten van Standard Oil betalen niet alleen een stevig dividend, een aantal van hen is ook opgenomen in de S&P 500 Dividend Aristocrats. Dat zijn bedrijven die jaar in jaar uit het dividend verhogen.
De oliemagnaat had vijf kinderen: vier dochters en een zoon. John Davison Rockefeller Jr. (1874-1960) was de vader van David (1915-2017) en de principale erfgenaam van het familiefortuin. Hoewel voor velen de Rockefellers de verpersoonlijking zijn van het meedogenloze kapitalisme, is dat bezijden de waarheid. Want zowel senior als junior alsook David waren filantropen. Elk van hen gaf kapitalen weg aan musea, natuurparken, universiteiten en ziekenhuizen.
David Rockefeller had vier broers en een zus en was warempel de enige bankier uit de familiedynastie. Tot aan 1980 leidde hij 11 jaar lang de Chase Manhattan Bank, dat sinds het illustere jaar 2000 een onderdeel is van JP Morgen Chase. De Chase Manhattan bank was de eerste Amerikaanse bank die in Rusland en in de Chinese Volksrepubliek kantoren opende. David Rockefeller werd geroemd om zijn vooruitziende blik en bezocht regelmatig Bilderbergconferenties. Hij onderhield ook na hun presidentschap innige contacten met Ronald Reagan, George Bush Sr. en Bill Clinton.
In feite hebben de Rockefellers een simpele beleggingsstrategie om het familievermogen in stand te houden. Naast de beleggingen in de nazaten van Standard Oil, beleggen zij vooral in vastgoed. En zoals u allen bekend, zijn huuropbrengsten net als dividenden tot op zekere hoogte inflatiebestendig en een vorm van periodiek inkomen.
Als u ook wilt gaan beleggen als de Rockefellers, gebruik dan de kracht van het dividend om uw kapitaal te laten groeien en pluk later de vruchten ervan om te leven. En heb (zodra het kan) oog voor het maatschappelijke belang, het welzijn van anderen.
Lees ook: De glazen bol van analisten
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.