Trumprally wordt Trumprisico
De financiële markten hebben Donald Trump vlak na de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 8 november omarmd in de verwachting dat hij erin slaagt om de economische groei een flinke impuls te geven. Zijn plannen om de bedrijfsbelasting te verlagen en de investeringen in de infrastructuur te stimuleren vormen goede ingrediënten voor een stijging van de winsten in het bedrijfsleven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de financiële markten flink schrokken toen zijn eerste poging om de veranderingen in gang te zetten mislukte. Het stranden van zijn poging om een eigen zorgwet door te voeren – en vooral de wijze waarop dat gebeurde – roept de vraag op in hoeverre Trump straks in staat is om zijn andere plannen door te voeren.
Volgens een analyse van Goldman Sachs hebben beleggers die vraag de afgelopen tijd al beantwoord. De zakenbank heeft vlak na de verkiezingen een mandje samengesteld van aandelen die buitenproportioneel zouden profiteren van het voornemen van Trump om de bedrijfsbelasting te verlagen. Deze ondernemingen hadden de afgelopen tien jaar een gemiddelde belastingdruk van 38%, tegenover 31% voor de S&P500-index. In de eerste vier weken na de verkiezingen lag het rendement van deze groep bijna 4% hoger dan dat van de index, maar de afgelopen weken is die winst omgeslagen in een klein verlies. Dat is een duidelijk signaal dat de markt weinig vertrouwen heeft in het vermogen van Trump om zijn plannen door te voeren.
Vakmanschap
De stemming over de nieuwe zorgwet is afgeblazen omdat de president hiervoor onvoldoende steun kon krijgen binnen zijn eigen Republikeinse partij. De gematigde tak maakte zich zorgen over het gevaar dat miljoenen Amerikanen hun ziektekostenverzekering dreigden te verliezen door de nieuwe wetgeving, terwijl het conservatieve deel bepaalde segmenten van de plannen te veel vond lijken op de door Obama ingevoerde wetgeving. Er is heel wat politiek vakmanschap voor nodig om deze uitersten bij elkaar te brengen. Dat is echter een gebied waarop Trump bepaald niet uitblinkt. Voorlopig nemen financiële markten een afwachtende houding aan. In de Verenigde Staten viel de S&P500-index voor het eerst in vijf maanden met meer dan 1% terug, terwijl de schade op Europese beurzen beperkt bleef tot 0,5% of minder.
De vrij vlakke marktreactie is voor een deel terug te voeren op de wijze waarop beleggers al hadden geanticipeerd op de problemen waar Trump tegen aanloopt, onder meer getuige het achterblijvende koersverloop van het dividendmandje van Goldman Sachs. Daar komt bij dat het afblazen van de nieuwe zorgwet met name de winsten van ziektekostenverzekeraars raakt en weinig invloed heeft op andere ondernemingen. Op de langere termijn brengt het onvermogen van Trump om de Republikeinen achter zich te verenigen echter flinke risico’s met zich mee. De overeenkomst tussen al zijn grote economische plannen is dat ze behoorlijk wat geld kosten. De Verenigde Staten zijn namelijk half maart door het schuldplafond (bijna $20.000 mrd) heen geschoten. Binnen enkele maanden zal Trump het Congres moeten vragen om die grens te verhogen. Voor zijn voorganger Obama betekende dit dat er wat concessies gedaan moesten worden aan zijn politieke tegenstanders. Dat zal voor Trump niet anders zijn. Met het oog op het recente brevet van politiek onvermogen, de periode van al bijna acht jaar economische groei zonder recessie en een waardering die op basis van de Shiller-k/w (28,8) veel hoger ligt dan het historisch gemiddelde (16,7) kan de volgende politieke schok veel grotere gevolgen hebben voor aandelenbeleggers dan de miskleun met de zorgwet.
Lees ook: Stijlvol beleggen met waardeaandelen
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.