Interview: Hendrik-Jan Boer, NN Investment Partners
Hendrik-Jan Boer is als teammanager duurzame aandelenstrategieën bij NN Investment Partners onder meer verantwoordelijk voor NN Global Sustainable Opportunities Fund. Aanvankelijk was dit een themafonds, maar vorig jaar heeft NN IP het omgevormd tot een specifiek impactfonds. Dankzij het flinke aanvangsvermogen is het fonds momenteel een van de grootste binnen dit segment.
Wat is het verschil tussen duurzaam beleggen en impact investing?
‘Duurzaam beleggen is een verzamelbegrip voor allerlei investeringsvormen. Het varieert van het uitsluiten van schadelijke bedrijfstakken tot een aanpak die volledig gericht is op beleggen in de meest duurzame ondernemingen of juist het meewegen van duurzame criteria in het beleggingsproces. Impact investing is een nieuwe stroming binnen duurzaam beleggen, maar de activiteit bestond al veel langer. Het werd vooral geassocieerd met zeer vermogende particulieren die een positieve bijdrage wilden leveren aan maatschappij of milieu. Vorig jaar heeft de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling via een groot onderzoek – waaraan wij ook een bijdrage leverden – in kaart gebracht wat allerlei soorten beleggers verstaan onder impact investing. Dat loopt van kleine filantropieprojecten tot beleggingen in aandelen die zich richten op het maken van een positieve impact. De overeenkomst tussen de verschillende investeringsvormen is dat er sprake is van een sterke focus, met een duidelijke wens om transparantie te verschaffen over het effect op de maatschappij.’
Het doorvoeren van veranderingen die een positief effect hebben op mens en maatschappij vraagt tijd. Betekent dit dat een lange beleggingshorizon een voorwaarde is bij impactbeleggen?
‘Bij impact investing ligt de focus op enkele hoofdthema’s. Dat leidt tot een geconcentreerde portefeuille, waarbinnen geen plaats is voor alle sectoren die wel in een brede referentie-index zitten. Hierdoor bestaat het gevaar dat je op korte termijn achterblijft bij het marktgemiddelde. Zo kunnen als gevolg van een bepaalde ontwikkeling, zoals de verkiezingszege van Trump, sectoren tijdelijk in trek raken die niet passen bij een positieve impactstrategie. Op de lange termijn ligt het rendement van veel bedrijven binnen segmenten zoals mijnbouw of fossiele brandstoffen echter lager dan hun kapitaalkosten. Er wordt dus geen waarde gecreëerd voor aandeelhouders. Juist door weg te blijven van deze ondernemingen en te investeren in bijvoorbeeld sterke spelers in de keten van duurzame energie en energie-efficiëntie, zoals SolarEdge en Novozymes, voegt onze aanpak waarde toe. Over een periode van een tot drie jaar kunnen allerlei ontwikkelingen het beeld vertekenen, maar op een termijn van vijf tot tien jaar moet je zeker het verschil kunnen maken.’
In hoeverre is het daadwerkelijk mogelijk om positieve veranderingen te genereren via een belegging in bedrijven die in hun dagelijkse praktijk te maken hebben met veel meer stakeholders?
‘Aan elke vorm van impact investing zitten voor- en nadelen. In sommige gevallen zal het mogelijk zijn om veel positieve veranderingen op gang te brengen via microkredieten. Dan heb je echter in veel gevallen geen directe inspraak of inzicht in wat er met je geld gebeurt. Een belegging in beursgenoteerde aandelen is schaalbaar en liquide. Bovendien doen beursgenoteerde ondernemingen steeds meer hun best om openheid van zaken te geven – niet alleen op financieel vlak maar ook wat betreft hun impact op milieu en maatschappij.’
Op welke vlakken probeert u een positieve impact te genereren?
‘Een belangrijk fundament waarop al onze strategieën en diensten zijn gebouwd, zijn onze drie intrinsieke kernwaarden: helderheid, toewijding en zorg. In het Engels is dat care, clear en commit. In de eerste plaats willen we zo transparant mogelijk opereren. Door de historie van de financiële sector, waarbinnen in het verleden vaak te weinig aandacht was voor totale kosten en voor wat er met het geld van klanten gebeurde, voldoen we daarmee aan een eerste duidelijke klanteneis. Uitgebreide rapportage over de maatschappelijke impact van onze beleggingen in deze nieuwe strategie past daar dus ook erg goed bij. De andere twee kernwaarden zijn toewijding en goede zorg. Dat betekent in de praktijk een volledige focus op de beste resultaten voor onze klanten, met onze expertise als echte stockpickers voor het vinden van veelbelovende aandelen en het samenstellen van optimale portefeuilles. In deze nieuwe impactstrategie ligt de nadruk op drie hoofdthema’s waarmee we een positieve impact willen maken: minder druk op ecosystemen, het verbeteren van gezondheid en welzijn, en kwaliteit van leven. Onze portefeuille bevat dus veel investeringen in bedrijven die vooroplopen in nieuwe energievormen en innovatieve IT, chemie of farmacie. Onze benadering beperkt ons daarbij niet tot duurzame energie- en farmaciebedrijven. Ondernemingen die helpen om energie te besparen door het voor consumenten mogelijk te maken om boodschappen te doen vanachter de computer in plaats van dat ze naar een winkelcentrum moeten rijden of supermarktketens die in de schappen meer ruimte maken voor gezonde duurzame producten vallen ook binnen ons impact-universum. Een jaar eerder hadden de Verenigde Naties bovendien nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen geformuleerd. Voor ons vormden deze doelen niet het eerste uitgangspunt, maar zij zijn nu wel een heel mooi referentiekader om te kijken waar het raakvlak ligt met onze aanpak.’
Al Gore was onlangs in Nederland om te praten over het vervolg op klimaatfilm An inconvenient Truth. Drie belangrijke vragen.
Moeten we veranderen?
De gevolgen van klimaatverandering tekenen zich steeds duidelijker af – onder meer in de vorm van overstromingen door grote veranderingen in neerslagpatronen. De beste wijze om de opwarming van de aarde tegen te gaan is over te schakelen van fossiele brandstoffen naar meer duurzame vormen van energie.
Kunnen we veranderen?
Gore legt in dit opzicht niet alleen de nadruk op de technologische mogelijkheden, maar vooral ook op de wijze waarop we beslissingen nemen. Investeringen moeten behalve langs de financiële meetlat ook langs een duurzame meetlat worden gelegd om de werkelijke kosten voor mens en milieu in kaart te brengen.
Gaan we veranderen?
In de ogen van Gore is zowel de technologie als de wil om te veranderen bijna overal aanwezig. Hij voorspelt dat we in de eerste fase zitten van de duurzame revolutie. Met de snelheid van de digitale revolutie en de impact van de industriële revolutie wordt dit de grootste verandering ooit.
Lees ook: Special: Eindelijk meer duurzame ETF’s
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.