Commentaar: Koop bij het bulderen van kanonnen
We moeten teruggaan tot de dreigende verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne in 2015 om bij een periode in de recente geschiedenis te komen die net zo bedreigend was voor de wereldvrede als de huidige situatie. In zulke tijden staan er belangrijker zaken op het spel dan uw beleggingen, maar toch wilt u ook in deze situatie uw portefeuille niet kapot laten gaan.
Hoe kunt u zich dus als belegger het beste wapenen in het geval van oorlog(sdreiging)? Op de eerste plaats: doe niets. Het overheersende beeld van de afgelopen eeuw is dat de beurs namelijk op langere termijn weinig last heeft van oorlog. Beleggers hoeven dus geen al te drastische maatregelen te nemen als oorlog dreigt of uitbreekt.
Op de tweede plaats: hoewel op de langere termijn aandelen dus weinig last ondervinden van oorlogen, kan het voor de kortere termijn geen kwaad om uw posities te beschermen. Bijvoorbeeld door een putoptie te kopen op de voor u meest relevante index. Of door het vergroten van de hoeveelheid cash door de aandelen te verkopen die het gevoeligst zijn voor oorlog, zoals consumentengoederen.
Op de derde en laatste plaats: beleg in aandelen. De kunst van beleggen is immers – vrij naar Warren Buffett – te durven als anderen zich terugtrekken (en zich terug te trekken als anderen durven). Of zoals de Londense bankier Nathan Rothschild ooit zei: ‘Koop bij het bulderen van kanonnen, verkoop bij trompetgeschal.’ Daarvoor moet een belegger dus durven af te wijken van de massa.
Overigens valt de beursschade van alle (dreigende) wapengekletter tot nu toe mee. Vanaf het hoogste punt dit jaar tot nu toe op maandag 10 april (519 punten) zakte de AEX in een kwartet handelsdagen 10 punten (509 slotstand van dinsdag). En in het Verre Oosten verloor de Japanse Nikkei als grootste verliezer in de regio 2,4% in een week tijd. Maar van een uitverkoop kunnen we dus zeker niet spreken.
Wat ons betreft blijft de paniek die we tot nu toe niet gezien hebben over de zogeheten geopolitieke spanningen nog lange tijd uit en richten beleggers zich de komende weken ‘gewoon’ op de cijfers over het eerste kwartaal en op de aanstaande verkiezingen in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk. Maar mocht het geweld in het Midden-Oosten of het Verre Oosten op korte termijn verder escaleren, dan bent u wat betreft uw beleggingsportefeuille in ieder geval voorbereid.
Lees ook: Commentaar: Gezocht: goede beleggingsideeën
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website