Snurer blikt vooruit: Mayday Mayday
Lees ook: Opportuniteit rijmt met volatiliteit
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.
Het Engelse woord ‘Mayday’ is verbastering van de Franse term ‘m’aidez’, help mij. Is het met de Franse presidentsverkiezingen alle hens aan dek of volgt het echec op 8 juni met de vervroegde verkiezingen van Theresa May? In de regel is 16 oktober de beste dag om aandelen te kopen en 20 april om ze te verkopen.
De Britse premier May maakte op dinsdagochtend (18 april) bekend dat zij op 8 juni vervroegde parlementsverkiezingen wil houden. In Londen reageerden beleggers bezorgd op de aankondiging. Zij vrezen dat na de verkiezingen in Groot-Brittannië een regering aantreedt die in haar onderhandelingen met de Europese Unie hardere standpunten zal innemen, waardoor de uitkomst van de Brexit nog minder voorspelbaar wordt. Zowel Theresa May van de Conservatieve Partij als Jeremy Corbyn van Labour denken bij de verkiezingen goede zaken te doen, maar op dit moment laten de peilingen wel zien dat premier May op winst staat.
Na de Brexit een Frexit
Ook de Franse presidentsverkiezingen van vandaag (23 april en 23 mei) kunnen Europa in een crisis storten. De bevlogen bijeenkomsten van Jean-Luc Mélenchon trekken veel Fransen. Tot voor kort leek de linkse kandidaat van La France Insoumise kansloos, maar zijn verhaal over cannabis, toenadering tot Moskou en een lagere pensioenleeftijd gaat nu erin als zoete koek.
De verschillen tussen de kandidaten zijn klein, niettemin wijzen de peilingen uit dat Marine Le Pen en Emmanuel Macron in de tweede ronde op zondag 23 mei tegenover elkaar komen te staan. Als de kandidate van het rechtse Front National het presidentschap naar zich toetrekt, dan wordt Frexit (het vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie) een reële optie. Als de voormalige zakenbankier van En Marche! Marine Le Pen kan tegenhouden, dan zijn de financiële markten in hun nopjes. Maar of Emmanuel Macron echt de redder in nood is, is nog maar de vraag: de oud-minister staat erom bekend dat hij vooral aandacht heeft voor zijn eigen carrière.
Genoeg zorgen
En alsof Europa nog niet genoeg zorgen heeft, voeden de geopolitieke spanningen de economische kwetsbaarheid. Na de mislukte test met een ballistische raket van Noord-Korea van vorige week zondag (16 april) dreigt het conflict met de Verenigde Staten te escaleren. Ook de relatie tussen de Rusland en de Verenigde Staten staat onder hoogspanning. De Amerikanen vuurden in de nacht van donderdag 6 april kruisraketten af op een Syrische luchtmachtbasis, als vergelding voor de gruwelijke gifgasaanvallen, maar de Russen zijn alles behalve blij met die raketaanval.
Geluk bij een ongeluk
Een geluk bij een ongeluk is dat de geopolitieke risico’s in de Verenigde Staten grotendeels worden goedgemaakt door de bedrijfscijfers over het eerste kwartaal. Tot dusver heeft driekwart van de bedrijven uit de S&P500 die met cijfers naar buiten kwamen in de eerste drie maanden van dit jaar 9,2% meer winst gemaakt dan in het eerste kwartaal van 2016. Als die trend doorzet, dan wordt het eerste kwartaal van 2017 de beste driemaandsperiode sinds het vierde kwartaal van 2011. En dat is hoopgevend nieuws. Want per slot van rekening als de bedrijfswinsten een flinke knauw krijgen, dan doen aandelenkoersen dat ook en vice versa.
Mindere periode
Over knauw gesproken, het zomer-winterpatroon in aandelen waarschuwt voor een mindere periode. Een blik op het seizoenpatroon, dat dankzij het Engelstalige adagium: Sell in May and go away, but remember be back in September alom bekend is, leert dat aandelen in de winter een hoger rendement bieden dan in de zomer. Wel interpreteren beleggers het begrip zomermaanden en de term winterperiode ruim. Het loopt van mei tot en met oktober respectievelijk van november tot en met april.
De lokroep
Beleggers die vorig jaar gehoor gaven aan de lokroep van Sell in May liepen tussen mei en oktober 2016 haast 3% rendement mis en beleggers die de MACD erbij betrekken zelfs 5%. De MACD is een indicator binnen de technische analyse waarmee de sterkte van een trend gemeten kan worden; omkeermomenten in het koersverloop signaleren instap- en uitstapmomenten. In de regel is volgens Stock Trader’s Almanac 16 oktober de beste dag om aandelen te kopen en 20 april om ze te verkopen, maar dat hangt ook een beetje van af hoe de MACD ervoor staat. En op dit moment geeft die een verkoopsignaal zowel voor de Amerikaanse aandelenmarkten als de Europese effectenbeurzen.
Angstbarometer
Zoals altijd bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, al worden ze gestaafd door harde statistieken. Het zomer-winterpatroon doet elk jaar zijn opwachting. En als u naar de VIX kijkt, de volatiliteitsindex van de S&P500, dan ziet het niet naar uit dat er de komende dagen een grote daling aan zit te komen. De VIX is de bekendste angstbarometer van de beurs. Het meet de onrust onder beleggers en als de VIX in korte tijd omhoog schiet, voorspelt dat meestal weinig goeds voor de beurzen. Maar het kan ook zijn dat de VIX de weg kwijt is, want ze staat al een hele poos laag. De lage stand van de angstbarometer is evenwel opmerkelijk. Want beleggers zijn toch blootgesteld aan een aantal verraderlijke politieke valkuilen. In Frankrijk en Groot-Brittannië daarentegen zijn de angstbarometers in de voorbije dagen wel behoorlijk opgelopen, want voor Franse en Britse beleggers staat er veel op het spel, net als voor de eurozone trouwens.
Lees ook: Opportuniteit rijmt met volatiliteit
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.