Zeven vette jaren
Meneer B begint zeven jaar eerder. Hij legt in deze periode elk jaar $2000 in. Op zijn 26ste stopt hij ermee. In de 39 jaar daarna gebruikt hij die $2000 voor een extra vakantie. Hij heeft $14.000 geïnvesteerd en laat dat alle jaren renderen. Omdat meneer B eveneens in de Amerikaanse aandelenmarkt investeert, behaalt ook hij 10% rendement per jaar. Wanneer meneer B 65 jaar is, heeft hij $944.641 aan vermogen. Minus de investering van $14.000 resteert $930.641. Dat is 66 maal zijn inleg! Ik kon het niet geloven toen ik dit las. Ik heb het nagerekend in het spreadsheetprogramma Excel, en: het klopt! Het verschil tussen 11 keer en 66 keer je inleg zit hem in zeven jaar eerder beginnen.
In de praktijk zal het rendement niet in een vloeiende lijn naar de belegger komen. Er zal een jaar tussen zitten waarin het resultaat in de buurt komt van 1931. Toen gingen aandelen met 44,3% onderuit. Maar er zullen altijd jaren bijzitten als 1933, toen Amerikaanse aandelen met 57% stegen.
Het belangrijkste is dat u nooit verkoopt. Dalende koersen zijn juist fijn. U kunt dan namelijk meer nieuwe aandelen kopen van het dividend. Mocht u in de positie zijn om zelfs iets meer in te leggen, dan is de tijd dat iedereen denkt dat de wereld vergaat het beste investeringsmoment. De Engelsen zeggen niet voor niets dat het donkerste moment vlak voor zonsopgang is. Kocht u de Amerikaanse Dow Jones-index op 7 juli 1932, het dieptepunt van de Amerikaanse depressie, dan had u op 7 juli 1933 maar liefst 151,97% koerswinst te pakken.
Lees ook: Column: wachten op de knal
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website