Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Advies Peter Schutte, 8 mei 2017 10:04

Winstnemingen treffen Philip Morris

0 0 Leestijd ongeveer

De eerstekwartaalcijfers van Philip Morris International waren wat aan de magere kant. De koersrally van 25% sinds begin dit jaar lokte dan ook winstnemingen uit. Zet de koersdruk op de Amerikaanse sigarettenfabrikant verder door?

Opvallend sterk, zo mag je de koersontwikkeling van Philip Morris International (PMI) zeker noemen. Dit jaar kwam er een kwart bij en gemeten vanaf de dip in november vorig jaar staat het aandeel een derde hoger. Bezien over de afgelopen twaalf maanden was de koerswinst met 12% wat bescheidener. Kijkend over de laatste drie maanden bedroeg de koersstijging van PMI 20,2%, het dubbele van wat sectorgenoten hebben gepresteerd en zelfs ruim drie keer zoveel als de wat bredere S&P500 Consumer Discretionary Index. Vraag is wat beleggers aanzet om de toch al stevig geprijsde fabrikant (k/w 21) van onder meer Marlboro zo hoog te tillen. De vraag naar sigaretten daalt immers al jaren en deze ontwikkeling heeft zich de laatste kwartalen zelfs versterkt doorgezet. Na de wat teleurstellende kwartaalcijfers verloor het aandeel 3,5%. Vraag is of de koersdruk verder doorzet voor het Amerikaanse bedrijf dat uitsluitend sigaretten buiten de Verenigde Staten verkoopt.

Cijfers eerste kwartaal
PMI rapporteerde over het eerste kwartaal een onderliggende winst per aandeel van $0,98. Gecorrigeerd voor een belastingbate van $0,04 per aandeel betekent dat een nulgroei. Het cijfer ligt ook beduidend lager dan de Bloomberg consensusverwachting van $1,03. Het missen van de marktverwachting komt vooral door een steviger dan verwachte daling van het aantal verkochte sigaretten. Hier was sprake van een min van liefst 11,5% tot 173,6 mrd stuks. In alle regio’s stonden de sigarettenvolumes zwaar onder druk. Azië spande wederom de kroon met een volumedaling van 15,5%. In de Europese Unie was sprake van een teruggang van 7,5%. Door prijsverhogingen en een gunstigere productmix wist PMI er toch nog een omzetgroei van 1,7% tot $6,1 mrd uit te trekken. Dit is exclusief een negatief valuta-effect van $120 mln en accijnzen.

Waar de brandbare tabaksvormen exclusief valuta-effecten een omzetdaling van 4,3% lieten optekenen tot $5,6 mrd, werd dit deels gecompenseerd door een vernegenvoudiging van de omzet tot $435 mln van zogeheten ‘RRP’s’, Reduced-risk products, rookwaren die ‘mogelijk’ minder schadelijk zijn voor de gezondheid omdat de tabak niet wordt verbrand, maar op lagere temperatuur wordt opgewarmd. Dezelfde techniek wordt gebruikt op het zogeheten IQOS-platform van PMI, waar veel van wordt verwacht.

Volgens ceo André Calantzopoulos liggen de resultaten in lijn met de eerdere mededelingen dat het eerste kwartaal relatief zwak zou verlopen. Vooral de volumes van de wat goedkopere sigaretten staan in bepaalde markten onder druk, maar dat had volgens de topman een beperkt effect op de winstgevendheid.

Ondanks de trage jaarstart handhaaft PMI de verwachtingen voor geheel 2017. Dit kan volgens het concern mede door de grote pricing power en de acceleratie in de verkopen van variaties van de minder schadelijke rookwaar. Inclusief de belastingbate impliceert dat een winst per aandeel in de range van $4,84 tot $4,99. Gecorrigeerd voor de belastingbate en een verwacht negatief valuta-effect van $0,08 per aandeel betekent dit een groei van 9-12% vergeleken met het cijfer van $4,48 over 2016. PMI heeft bij de winstprognose geen rekening gehouden met de eventuele inkoop van eigen aandelen.

Analisten blijven positief
De meeste analisten en fondsmanagers denken dat een koersdip bij PMI weer snel nieuwe kopers zal aantrekken. Meest voor de hand liggende reden blijft het aantrekkelijke dividendrendement. Het concern betaalt per kwartaal $1,04 per aandeel uit, oftewel $4,16 per jaar, goed voor een dividendrendement van 3,75%. Daarnaast is PMI door een uitgekiende marketing- en productstrategie prijszetter in vele markten en kan het de volumedalingen behoorlijk goed opvangen. Met name ook in Azië zien we de marktomstandigheden verbeteren. De volumes mogen hier dan wel het sterkst onder druk staan, dit is ook een markt waar de duurdere sigarettenmerken de sterkste groei laten zien. Last but not least is het concern ver met de ontwikkeling van RRP’s en marktkenners denken dat PMI hiermee als langetermijnwinnaar uit de bus zal rollen.

Uiteraard zetten alle grote rookfabrikanten fors in op de ontwikkeling van minder schadelijke rookwaar om de steeds snellere teruggang bij de traditionele sigaretten te compenseren. We hebben het hier natuurlijk ook grotendeels over dezelfde consument die een dergelijke overstap maakt. PMI heeft al ruim $3 mrd in de ontwikkeling van RRP’s gestoken en investeert inmiddels fors in IQOS-fabrieken. Het concern denkt met een mogelijke goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor de nieuwste IQOS-variant goedkeuring te krijgen voor verkoop in de Verenigde Staten en de concurrentie op afstand te zetten. Bij instemming door de FDA zal PMI’s moederbedrijf Altria het product onder een licentie in de Amerikaanse markt zetten. Door de fusie tussen British American Tobacco en Reynolds American heeft het er wel een geduchte concurrent bij gekregen. Er gingen al geluiden op dat deze deal PMI en Altria weer bij elkaar zou brengen.

Andere risico’s zijn de substantiële impact van de dollarkoers op het resultaat van PMI. Het concern betrekt liefst 45% van de omzet uit opkomende landen, die ook geraakt kunnen worden door een sterkere dollar vanwege de hoge dollarschulden. Strengere regelgeving door overheden om het roken aan banden te leggen en tegenvallende verkopen van RRP’s zijn andere risico’s. Alles meegewogen komen wij voor het aandeel PMI uit op een houdaanbeveling. De waardering is behoorlijk hoog, maar het dividendrendement biedt een goede buffer. Daarnaast zien we dat het concern grote slagen maakt met de verkoop en ontwikkeling van alternatieve rookwaar.

Lees ook: Philip Morris laat indrukwekkende stijging zien


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ