Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines

Updates

Aandelen Nederland

Avantium

Advies
word abonnee
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
word abonnee
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
word abonnee
Aandelen Nederland

SIF

Advies
word abonnee
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
word abonnee

Updates

Aandelen Nederland

Avantium

Advies
word abonnee
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
word abonnee
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
word abonnee
Aandelen Nederland

SIF

Advies
word abonnee
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
word abonnee
Opinie Johan Brinkman, 18 mei 2017 09:31

Commentaar: Lange hete zomer in Washington

0 1 Leestijd ongeveer 2 minuten

Ruim elf maanden geleden gingen de Britten naar de stembus voor een van de belangrijkste verkiezingen in de na-oorlogse westerse geschiedenis. De keuze op 23 juni voor een Brexit schokte de wereld en de Britse en andere beurzen gingen in de dagen daarop hard onderuit. Maar daarna is het relatief rustig gebleven rondom dit thema. En de nieuwe premier Theresa - 'Brexit means Brexit' - May zette afgelopen maart de officiële Brexit-procedure in gang.

Om haar draagvlak onder de bevolking te verstevigen, schreef ze nog geen maand later verkiezingen uit die haar, als de voortekenen niet bedriegen, op 8 juni een enorme zege zullen bezorgen. Ondertussen staat de FTSE100 op de hoogste stand ooit en bedraagt het rendement van deze graadmeter met slotkoersen van 23 juni +18,7%. Dat in diezelfde periode ook onder meer de AEX een soortgelijk rendement (+19,1%) behaalde, geeft aan dat de Brexit tot zover aan beide zijden van het Kanaal geen doorslaggevende negatieve invloed heeft gehad.

Natuurlijk kunnen we kanttekeningen plaatsen bij het Britse succesverhaal. Zo vraagt de oplopende inflatie de aandacht van beleidsmakers en bankiers. En beginnen toonaangevende banken en andere bedrijven voorbereidingen te treffen om activiteiten naar het eurogebied te verplaatsen. Maar van een Brexit-malaise is in het Verenigd Koninkrijk zeker geen sprake.

Hoe anders is de situatie in Washington. Nog minder dan de Brexit was de keuze voor Trump op 8 november een event dat de financiële markten beroerde. Sterker nog, net als de FTSE100 gaat de S&P500 sinds die tijd gestaag omhoog (+12,2% vanaf 8 november) en ook deze graadmeter noteert nu de hoogste stand ooit.

Maar in tegenstelling tot de regering in Londen verzwakt de greep van Trump-administratie op de situatie met de dag. Leek hij ondanks alle rumoer in zijn eerste maanden toch een heel gewone president, na de groteske ontwikkelingen rond Russia-gate wordt Trump ook in financiële kringen steeds meer gezien als een geo-politiek risico op zichzelf. In Washington is deze week het woord ‘impeachment’ al gevallen.

Een jaar geleden werd de eventuele Brexit als een groter gevaar  voor de financiële markten gezien dan de mogelijke keuze voor Trump. Nu lijkt – althans voor de korte termijn – de situatie omgedraaid. Ik verwacht na de Britse verkiezingen geen grote schokken op de financiële markten, maar in Washington zal het een lange hete zomer worden. Met zeker gevolgen voor de beurzen.

Lees ook: Beleggen in tijden van 0% spaarrente


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ