Snurer blikt vooruit: Politieke beurzen hebben korte benen
Met een koers-winstverhouding van 20+ zijn aandelen verre van goedkoop en met zoveel beren op de weg, is een correctie nooit uit te sluiten. De digitale en technologische vooruitgang kost banen. De globalisering verwoest het milieu en gemeenschappen gaan teloor. Op termijn zal het wel loslopen met de arbeidsmarkt, met het klimaat en met de vergrijzing en de krimp van de bevolking. Economieën bloeien door innovatie, ruimte en mobiliteit.
Dat alles maakt dat de (minister-)president van een land veel minder invloed op de economie heeft dan velen denken. Economieën groeien als de productiviteit toeneemt of als meer mensen werken. Productiviteitsgroei (de productie per gewerkt uur) is de belangrijkste motor van de economische groei en van onze welvaart. Innovatie speelt daarbij een sleutelrol. Productinnovatie niet zozeer, zoals bij de smartphone, die een telefoon, een camera en minicomputer in elkaar verenigt en vervangt, maar wel procesinnovatie, waarbij goederen efficiënter kunnen worden geproduceerd. Per saldo drukt productinnovatie het bruto binnenlands product omdat de omzet kleiner is dan van alle weggevaagde producten, terwijl procesinnovatie juist ervoor zorgt dat er meer in minder tijd geproduceerd en dus verkocht kan worden.
Hoewel Donald Trump het zich wellicht anders had voorgesteld, momenteel hebben we een politieke beurs, waar de machtsspelletjes van de kersverse president van de Verenigde Staten steeds vaker de toon op de Amerikaanse aandelenbeurzen bepaalt. Als de analogie aanhoudt met Richard Nixon – de Republikein die in de zomer van 1974 omwille van het Watergate-schandaal alsnog besloot om vrijwillig af te treden als president – dan wacht beleggers op Wall Street een emotionele daling van 50%. Maar zo ver is het nog niet. Donald Trump mag dan wel rare dingen doen, momenteel loopt er geen onderzoek naar strafbare feiten die hij tijdens zijn presidentschap heeft of zou hebben begaan.
Politieke beurzen hebben korte benen. Dat neemt niet weg dat zij beleggers de stuipen op het lijf kunnen jagen. Zo schoot afgelopen woensdag de volatiliteitsindex van de S&P500 met bijna 50% omhoog. Een teken dat de markten bezorgd zijn over de manier waarop Donald Trump aan het ambt van president invulling geeft. Anderzijds laat de koersdaling van de S&P500 ter hoogte van 2% en de goudprijs met een stijging van 2% zien dat op dit moment beleggers niet echt overmand worden door hun angstgevoelens.
Als belegger moet u zich focussen op de lange termijn. Wilt u hoogte krijgen van de risicobereidheid van andere beleggers, kijk dan naar de performance van populaire aandelen. De beurs is zoals het leger. Je hebt officieren en je hebt soldaten. Als de leiders het laten afweten, dwaalt het voetvolk. Als op de aandelenmarkten het momentum taant, dan heeft de hausse korte benen.
Momentum is populair als de markten omhoog gaan. Zolang aandelen stijgen, is er altijd wel iemand te vinden die ervan overtuigd is dat het nog verder omhoog kan. Wanneer dit niet meer het geval is, krijgen de laatst gearriveerden de grootste verliezen voor hun kiezen. Vaak corrigeren de koersen van de leidende aandelen in groep. Wanneer populaire momentumaandelen in groten getale dalen, dan is dat een vroege waarschuwing dat de rek uit de markt is. De langetermijngrafieken van de Nasdaq 100 of van de Big Five laat zien dat het patroon van het stijgende trendkanaal en het proces van hogere toppen en bodems nog intact zijn.
Lees ook: 11 Ongemakkelijke waarheden over beleggen
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website