Aandelen voor de eeuwigheid
Ook Warren Buffett, de topman van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway, koopt aandelen niet voor de eeuwigheid, maar hij belegt wel met het oog voor de langere termijn. Vroeg of laat doet de situatie zich voor dat een aandeel niet (langer) aan uw verwachtingen beantwoordt. U kunt ze dan beter verkopen, dan tegen beter weten in aan te houden. De Engelse uitdrukking buy and hold staat voor bedachtzaam en doordacht beleggen. Het is geen metafoor voor kopen, wegleggen en vergeten.
En aan een lijst van de tien beste aandelen van de afgelopen tien jaar heeft u ook niet veel. Zij waren toen de beste keuze, maar of ze over een jaar of tien opnieuw het hoogste rendement zullen bieden, is zeer de vraag. Indien u zo ver wilt vooruitzien, dan moet u oog hebben voor kwaliteit en stabiliteit. Populaire aandelen zijn geenszins bij voorbaat kansloos. Vaak ontlenen zij hun populariteit aan een portfolio van sterke merknamen.
Het is an sich logisch om louter te kijken naar de aandelen van betrouwbare dividendbetalers. Immers, wie aandelen koopt zonder het expliciete voornemen om ze te verkopen, wil tenminste de vruchten ervan plukken én dat kan met het dividend. Bij aandelen die geen dividend betalen, kunt u dat doen door plukjes aandelen te verkopen, maar die beursoperaties staan haaks op uw nadrukkelijke wens om ze voor de lange termijn aan te houden.
Wanneer u de huidige lijst met dividendaristocraten (aandelen met een betrouwbare dividendhistorie) doorloopt, dan ziet u ronkende namen als 3M, AT&T, Coca-Cola, Colgate-Palmolive, ExxonMobil, Johnson & Johnson, McDonald’s, Procter & Gamble, S&P Global en Wal Mart Stores. Maar ook zij dan wel hun juridische voorvaders waren ooit aandelen van bedrijven die immens populair waren zonder dat zij toen een (noemenswaardig) dividend betaalden.
Het feit dat bedrijven nu nauwelijks tot geen dividend betalen, mag dus geen beletsel zijn om de aandelen niet voor de zeer lange termijn te kopen. Met die wetenschap in uw achterhoofd kunt u gerust een belang nemen in populaire technologie-aandelen zoals Facebook, Amazon, Netflix, Google (recent omgedoopt tot Alphabet) of Microsoft. Daarmee is niet gezegd dat de FANG-aandelen over 100 jaar als bedrijf nog bestaan, maar de kans is groot dat zij op termijn stelselmatig dividend gaan betalen zoals Microsoft nu al doet.
En tot slot, maar daarom zeker niet minder belangrijk: de keur aan Europese aandelen voor de eeuwigheid. Voor diegenen die liever dicht bij huis beleggen, met een hedge naar de euro toe. U hoeft geen profeet of beursgoeroe te zijn om te voorspellen dat Europa vroeg of laat weer het voorwerp zal zijn van een existentiële identiteitscrisis.
Lees ook: Snurer blikt vooruit: 20 aandelen voor 2020
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.