Amazon schudt de beurzen op
Internetwinkel Amazon schudde deze week de retailsector op met een overnamebod op supermarktketen Whole Foods. Met de overname is een bedrag gemoeid van bijna $14 mrd. De aandeelhouders van Amazon zien de aankoop wel zitten en beloonden de stap met een koersstijging van ruim 3%. Maar de traditionele supermarktketens in zowel de Verenigde Staten als in Europa moesten het zwaar ontgelden. Met een weekverlies van bijna 15% (slotkoersen van dinsdag) was Ahold Delhaize een van de grootste verliezers in Europa. Tesco verloor bijna 7% en Carrefour circa 3%. In New York doken onder meer Target (-11%), Costco (-10%) en Wal-Mart (-5%) flink in het rood. Beleggers vrezen dat de concurrentie op de markt nog verder gaan toenemen met de entree van Amazon, dat over diepe zakken beschikt. De komst van de Duitse discounters Aldi en Lidl heeft al een prijzenslag ontketend, waardoor de flinterdunne marges van de supermarkten onder druk staan. Een van de slachtoffers is Kroger, dat de winstverwachting voor dit jaar met circa 9% verlaagde naar $2,00 tot $2,05 per aandeel. Het aandeel verloor 26% en bungelde daarmee onderaan in de S&P500.
De belangrijkste benchmark op Wall Street bleef op weekbasis vrijwel gelijk, net als de pan-Europese Stoxx 600. Niet alleen het geweld in de retailsector drukte op het sentiment, ook de energiesector lag er slecht bij. De olieprijs daalde naar het laagste niveau in negen maanden. Dit weerspiegelt de zorgen in de sector over een overaanbod. Er waren kleine verliezen voor de grote olieproducenten Chevron (-1,5%), Exxon Mobil (-0,8%) en Total (-0,7%), maar toeleveranciers als Saipem (-9%) en Transocean (-10,5%) deden een flinke stap terug.
Veel bedrijfsnieuws was er niet. In aanloop naar de belangrijke luchtvaartshow in Parijs zaten Boeing (+3,8%) en Airbus (+1,8%) in de lift. De vliegtuigbouwers maken tijdens het evenement traditiegetrouw nieuwe orders bekend. Marktleider Boeing verhoogde daarnaast de marktverwachting voor de lange termijn en ziet de komende twintig jaar een vraag naar 41.030 nieuwe vliegtuigen met een totale waarde van $6.100 mrd. In Parijs werd de beleggersbijeenkomst van luxe modehuis Kering goed ontvangen. Het bedrijf moet het nu nog vooral van Gucci hebben, maar heeft met Yves Saint Laurent een tweede parel in handen. De omzet van dit modemerk groeit al zes jaar op rij met meer dan 20% per jaar en moet binnen drie jaar nog eens verdubbelen naar €2 mrd en op de lange termijn zelfs doorgroeien naar €3 mrd. Daarbij is het streven om de operationele winstmarge te verhogen van 22% naar 27%. Het aandeel Kering sloot ruim 3% hoger en is in een jaar tijd verdubbeld. Beleggers waren daarentegen niet onder de indruk van de kostenbesparingsplannen van Nike en zetten het aandeel 5% lager. JP Morgan verlaagde het koopadvies naar neutraal met een koersdoel van $58.
Lees ook: Pfizer verslaafd aan eigen medicijnen
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als
abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website