Aandelen financials stelen de show
Wederom bepaalden centrale banken de richting van de beurzen. De notulen van de juni-vergadering van zowel de Europese Centrale Bank als de Federal Reserve wijzen op een krapper monetair beleid. Eerder hintte ECB-president Mario Draghi al op een vroegtijdige afbouw van het opkoopprogramma voor obligaties. Dit leidde tot een verkoopgolf op de obligatiemarkten. De Duitse rente zette afgelopen week haar stijgende lijn door en bereikte het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd. In het kielzog daarvan steeg ook de Amerikaanse rente.
Hierdoor is de opmars van de beurzen gestuit. Met slotkoersen van maandag waren er op weekbasis kleine verliezen in de Verenigde Staten en Europa. De S&P500 bleef vrijwel gelijk, maar de pan-Europese Stoxx 600 verloor circa 0,25%. Technologiebeurs Nasdaq wist zich te herstellen van de eerdere klappen en won ruim 1%. De grote technologiefondsen trekken de kar, zo blijkt uit de stijging van de Nasdaq 100 met 1,7%. De verliezen op de brede aandelenmarkt werden beperkt door de gunstige Amerikaanse banencijfers. Daaruit bleek dat de Amerikaanse arbeidsmarkt er nog altijd uitstekend voorstaat.
Op sectorniveau behoorden de banken en verzekeraars dankzij de stijgende rente wederom tot de winnaars. In de Eurostoxx 50 ging Deutsche Bank (+7,4%) aan kop en waren er ook fraaie koerswinsten voor Société Générale (+4,9%) en Axa (+4,4%). In Frankfurt steeg Adidas met circa 5% dankzij een adviesverhoging door HSBC van ‘houden’ naar ‘kopen’. Slachtoffers van de hogere rente waren vastgoedfonds Unibail-Rodamco (-3,2%) en defensieve waarden als Iberdrola (-3%), LVMH (-1,9%) en L’Oreal (-1,6%). Met een koersdaling van ruim 9% was Sodexo een van de grootste verliezers in Europa. De Franse facilitair dienstverlener kijkt terug op een tegenvallend kwartaal en schroefde de autonome omzetgroeiverwachting voor geheel het jaar neerwaarts bij van 2,5% naar 1,5-2,0%.
Op Wall Street stond de halfgeleidersector in de kijker, nadat bekend was geworden dat de wereldwijde chipverkopen in mei met 22,6% zijn gestegen naar $31,9 mrd. Dat is de sterkste groei sinds september 2010. Chipproducent AMD (+13,7%) was daardoor de sterkste stijger in de S&P500, gevolgd door branchegenoot Nvidia (+10,3%). Auto-onderdelenwinkel O’Reilly Automotive boekte het afgelopen kwartaal een vergelijkbare omzetgroei van 1,7%, duidelijk onder de verwachting van 3-5%. De tegenvaller zette het aandeel ruim 20% lager.
Een andere opvallende verliezer was elektrische autoproducent Tesla (-10%), na een zwakke score in een veiligheidstest en teleurstellende verkoopcijfers. Ook General Electric (-5%) deed het slecht. Analisten van JP Morgan zien weinig groeimogelijkheden voor het conglomeraat en herhaalden het ‘onderwogen’-advies. Het koersdoel werd verlaagd naar $20, tegen de huidige koers van $26.
Lees ook: Obligatiemarkt overdrijft reactie op Draghi
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website